Veronica Cristinová z Vogue vyskúšala konzumovať jednu polievkovú lyžicu panenského olivového oleja každé ráno na prázdny žalúdok. Na základe svojho experimentu zodpovedala na dve otázky: mali by ste každý deň konzumoval lyžicu olivového oleja a prečo by to mohol byť dobrý nápad?
Mali by ste konzumovať lyžicu olivového oleja každý deň?
Nevýhodou konzumácie jednej polievkovej lyžice olivového oleja denne je chuť. Namiesto toho by ste preto mohli preferovať pridanie lyže olivového oleja do nejakého pokrmu, aby ste si ľahšie vybudovali zvyk. Ideálne je, ak ho skombinujete s jedlom, ktoré je zdrojom živín rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E a K, lykopén a beta-karotén. Vďaka tomu sa zvýraznia aj ich prínosy a dokopy vám poskytnú jedlo bohaté na zdravé tuky, antioxidanty a iné látky bojujúce proti zápalom v tele.Prečo si dávať olivový olej každé ráno na prázdny žalúdok?
„Chcela som skúsiť tento zvyk, pretože som mala veľa tráviacich problémov, ako pravidelne pálenie záhy a menej než dobré stravovacie návyky. Do pár dní som cítila, ako olej vytvára ochranný vrstvu v mojom žalúdku. Do pár týždňov som napočítala menej a menej prípadov kysliny a menej problémov s trávením,“ poznamenala Cristinová, ktorá naplánuje s týmto zvykom skončiť.Okrem toho, že hneď ráno si vybavíte „povinnosť“ pomôže olej k lepšiemu tráveniu zefektívnením pohybu v črevách, reguluje črevnú mikroflóru a slúži ako denná dávna antioxidantov a polyfenolov.
Aké sú prínosy olivového oleja?
Olivový olej je zdrojom mononenasýtených tukov a antioxidantov, vďaka čomu má protizápalové vlastnosti a schopnosť zlepšovať činnosť mozgu. Chráni tiež proti srdcovocievnym problémom. Dokáže tiež aktivovať rast zdravých baktérií, vďaka čomu prispieva črevnej mikroflóre. Dokonca môže bojovať proti zápche či nadúvaniu.Jeho prínosy zahŕňajú aj boj proti cukrovke, znižovanie vysokého krvného tlaku, kontrola cholesterolu, posilňovanie kostí, boj proti depresii. Tiež je spojený s nižším rizikom mŕtvice. Najviac prínosov vám pritom poskytne extra panenský olivový olej, pri ktorom sa zachovávajú tieto účinky vo väčšej miere ako pri obyčajnom olivovom oleji, pri ktorom dochádza k tepelnému spracovaniu.
Čítať ďalší článok:
Tréning fitness modela (28. časť) – Logan Franklin a chrbát s tricepsmi