„Ľudia s vysokým krvným tlakom majú dva problémy – srdcové a obličkové ochorenia. Táto štúdia testovala, či redukovanie množstva kyselín v našej diéte redukuje obličkové a srdcové problémy, ktoré súvisia s vysokým krvným tlakom,“ poznamenal vedúci výskumník Dr. Donald Wesson z Texaskej univerzity pre CNN podľa 9Honey.
Kyselinu majú tendenciu produkovať živočíšne výrobky, kým ovocie a zelenina sú pri konzumovaní zásadité. Ako by rastlinné potraviny mohli pomôcť, sa vedci snažili zistiť na základe kontrolného pokusu so 153 ľuďmi s hypertenziou a vysokým rizikom chronických ochorení.
Účastníci experimentu boli rozdelení do troch skupín – jedna pridala do diéty dve až štyri šálky ovocie a zeleniny, druhá pridala dve dávky (štyri až päť 650-mg tabliet) sódy bikarbóny, tretia pokračovala vo svojom štandardnom režime.
Po piatich rokoch vedci zistili, že diéty bohaté na ovocie a zeleninu i sódu bikarbónu, podporovali zdravie obličiek, ale len ovocie a zelenina zlepšili aj srdcovocievne zdravie.
„Naším záverom bolo, že diéta s vysokým obsahom ovocia a zeleniny by mala byť základnou súčasťou manažmentu pacientov, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo hypertenziu,“ skonštatoval Wesson.
Aj keď nemáte vysoký krvný tlak, je pre vás lepšie, keď prijímate viac ovocia a zeleniny. Ideálne by ste mali každý deň jesť štyri až päť porcií zeleniny a ovocia.
Ak chcete znížiť riziko srdcovocievnych ochorení, mohli by ste dodržiavať tzv. DASH diétu. Tá zahŕňa každý deň štyri až šesť porcií zeleniny, štyri až šesť porcií ovocia, tri porcie celozrnných produktov, dve až štyri porcie netučných alebo nízkotučných mliečnych výrobkov a niekoľko porcií netučného mäsa, orechov, semien a strukovín.
Čítať ďalší článok:
Tréning kulturistu (61. časť) – Regan Grimes a ramená