Čo patrí medzi ich najväčšie prínosy pre vašu výživu?
Nízky obsah kalórií – v relatívnom ponímanú sú ryby nízkokalorickým pokrmom, okolo ktorého sa dá budovať jedálniček zameraný na obmedzovanie príjmu kalórií počas redukčných diét.
Veľký obsah bielkovín – bielkoviny sú dôležité pre budovanie a regeneráciu svalov, podporujú sýtosť a celkové zdravie. Ryby patria medzi najlepšie zdroje tejto makroživiny.
Príjem omega-3 mastných kyslín – ryby ako losos, tuniak, sardinka či makrela obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré prospievajú mozgu, srdcu a ktoré bojujú proti zápalom.
Dobrý zdroj vitamínu D – ide o vitamín, ktorý sa zo stravy nezískavať najľahšie. Ryby, najmä losos či tuniak, ho obsahujú pomerne dosť. Je prínosný pre zdravie kostí, imunitné a celkové blaho.
Bohatý zdroj jódu – morské ryby sú skvelým zdrojom jódu, čo je minerál dôležitý pre štítnu žľazu a zdravie metabolizmu. Ryby z morí ho obsahujú päť- až desaťkrát viac, ako sladkovodné ryby.
Posilnenie zdravie srdca – pravidelná konzumácia rýb je spojená so silnejším srdcovocievnym zdravím. Ryby pomáhajú znižovať krvný tlak, obmedzujú nepravidelný tep srdca a redukujú triglyceridy.
Boj proti hladu – vďaka bielkovinám dokážu ryby nasýtiť človeka na dlhšie obdobie, vďaka čomu nebudete tak skoro pociťovať hlad. Pomáha k tomu aj obsah tukov. Znižuje sa tým riziko prejedania.
Všestrannosť – ryby sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi, či už dusením, pečením alebo grilovaním. Hodia sa ako hlavné jedlo i ako doplnky šalátov. Môžete ich nakombinovať s rôznymi inými ingredienciami, okrem iného aj so zemiakmi, ryžou, zeleninou či cestovinami.
Dostupnosť – ryby dostanete kúpiť v každom supermarkete a patria aj medzi cenovo dostupnejšie potraviny. Na rozdiel od mnohých, nie je to na úkor nutričného profilu.
Ľahká príprava – ryby sú veľmi nenáročné na prípravu. Už sme uvideli, že sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi, takže si stačí vybrať ten, čo vám najviac vyhovuje. Nie je z nich veľký neporiadok, príprava netrvá dlho a ich menej výrazná chuť vám dá príležitosť nakombinovať ich do výborného pokrmu aj s tým, čo vám v kuchyni zostalo.
Čítať ďalší článok:
Nudíte sa na bežeckom páse? Tieto tipy vám tréning na ňom oživia!