InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 úžasných prínosov pravidelného jedenia rýb

11. 2. 2025
10 úžasných prínosov pravidelného jedenia rýb
Ryby nemusia byť len základom chutného pokrmu. Prinášajú so sebou aj viacero prínosov pre zdravie. Sú plne užitočných živín, pre ktoré by ste ich implementovanie do vášho jedálnička mali silno zvážiť.

Čo patrí medzi ich najväčšie prínosy pre vašu výživu?

Nízky obsah kalórií – v relatívnom ponímanú sú ryby nízkokalorickým pokrmom, okolo ktorého sa dá budovať jedálniček zameraný na obmedzovanie príjmu kalórií počas redukčných diét.

Článok pokračuje pod reklamou


Veľký obsah bielkovín – bielkoviny sú dôležité pre budovanie a regeneráciu svalov, podporujú sýtosť a celkové zdravie. Ryby patria medzi najlepšie zdroje tejto makroživiny.

Príjem omega-3 mastných kyslín – ryby ako losos, tuniak, sardinka či makrela obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré prospievajú mozgu, srdcu a ktoré bojujú proti zápalom.

Dobrý zdroj vitamínu D – ide o vitamín, ktorý sa zo stravy nezískavať najľahšie. Ryby, najmä losos či tuniak, ho obsahujú pomerne dosť. Je prínosný pre zdravie kostí, imunitné a celkové blaho.

Bohatý zdroj jódu – morské ryby sú skvelým zdrojom jódu, čo je minerál dôležitý pre štítnu žľazu a zdravie metabolizmu. Ryby z morí ho obsahujú päť- až desaťkrát viac, ako sladkovodné ryby.

Posilnenie zdravie srdca – pravidelná konzumácia rýb je spojená so silnejším srdcovocievnym zdravím. Ryby pomáhajú znižovať krvný tlak, obmedzujú nepravidelný tep srdca a redukujú triglyceridy.

Boj proti hladu – vďaka bielkovinám dokážu ryby nasýtiť človeka na dlhšie obdobie, vďaka čomu nebudete tak skoro pociťovať hlad. Pomáha k tomu aj obsah tukov. Znižuje sa tým riziko prejedania.

Všestrannosť – ryby sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi, či už dusením, pečením alebo grilovaním. Hodia sa ako hlavné jedlo i ako doplnky šalátov. Môžete ich nakombinovať s rôznymi inými ingredienciami, okrem iného aj so zemiakmi, ryžou, zeleninou či cestovinami.

Dostupnosť – ryby dostanete kúpiť v každom supermarkete a patria aj medzi cenovo dostupnejšie potraviny. Na rozdiel od mnohých, nie je to na úkor nutričného profilu.

Ľahká príprava – ryby sú veľmi nenáročné na prípravu. Už sme uvideli, že sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi, takže si stačí vybrať ten, čo vám najviac vyhovuje. Nie je z nich veľký neporiadok, príprava netrvá dlho a ich menej výrazná chuť vám dá príležitosť nakombinovať ich do výborného pokrmu aj s tým, čo vám v kuchyni zostalo.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist