InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sú hrozienka zdravé? Toto sú ich prínosy i vedľajšie účinky

30. 5. 2025
Sú hrozienka zdravé? Toto sú ich prínosy i vedľajšie účinky
Hrozienka sú zaujímavou potravinou. Mnoho ľudí ich má ako súčasť svojej vyváženej, zdravej stravy, iní sa ich trochu boja pre ich obsah cukrov a kalórií. Ako to je s týmto sušeným ovocím v skutočnosti?

Hrozienka sú často prehliadané a to aj napriek viacerým prínosom. Samozrejme, treba si na niektoré veci dávať pozor aj pri nich. Na ich plusy a mínusy sa zameral Adam Meyer z Eat This, Not That!, ktorému pri tom pomohli niekoľkí odborníci.

Prínosy hrozienok

Môžu podporiť zdravé naberanie hmoty – sušené ovocie sa odporúča ľuďom, ktorí potrebujú nabrať váhu zdravým spôsobom. Hodia sa aj tým, čo sa snažia budovať svalovú hmotu. Sú lepšou alternatívou ako iné vysoko kalorické jedlá, ako sú pizza či šišky.

Článok pokračuje pod reklamou


Dodajú vám energiu – sú plné prirodzených cukrov a sacharidov, vďaka ktorým môžu byť cenovo efektívnou alternatívou športových predtréningových nápojov. Poskytujú rýchlu energiu pred vytrvalostným cvičením.

Sú dobrým zdrojom antioxidantov – štúdie ukázali, že hrozienka sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať s oxidačným stresom a redukovať zápaly, ktoré môžu viesť až k srdcovocievnym problémom, cukrovke či rakovine. Môžu mať aj antimikrobiálne účinky, takže pomáhajú bojovať s infekčnými ochoreniami.

Sú bohaté na horčík – sú excelentným zdrojom magnézia, ktoré je dôležité pre množstvo telesných funkcií, vrátane fungovania svalov, nervovej signalizácii či udržiavanie zdravého imunitného systému.

Sú prenosné a pohodlné – nepotrebujete ich skladovať v chladničke, majú dlhú trvanlivosť (pokojne aj pol roka), nemusíte sa báť, že polámu, a môžete si ich zobrať so sebou kdekoľvek.

Môžu regulovať krvný cukor – napriek ich obsahu prírodných cukrov vedci zistili, že hrozienka majú nižší až stredne vysoký glykemický index a môžu pomôcť udržiavať stabilnú hladinu krvného cukru.

Obsahujú veľa vlákniny – hrozienka sú dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá sa spája so zdravším tráviacim systémom a pravidelnou stolicou. Nepriamo je prospešná aj pre srdce.

Môžu byť využité ako prírodné sladidlo – hrozienka môžete pridávať do receptov ako formu prírodného sladidla. Môžete si vytvoriť aj chutný snack, keď s nimi zmiešate oriešky. Dochutia vám ovsenú kašu, muffiny či šaláty.

Potenciálne mínusy hrozienok

Obsahujú veľa kalórií – jedna štvrtina šálky hrozienok obsahuje asi 120 kalórií, čo môže viesť k priberaniu, ak ich konzumuje príliš veľa. Hoci sú zdravým jedlom, stále sú veľmi kalorické. Mali by ste si na ne preto dávať pozor, ak si zdražíte hmotnosť.

Obsahujú siričitany – aby si udržali farbu a predĺžila sa ich trvanlivosť, často sú hrozienka ošetrené siričitanmi, ktoré sú potenciálne škodlivé, pretože môžu spôsobiť reakciu u osôb so zvýšenou citlivosťou.

Obsahujú veľa cukru – hrozienka sú zo 60 percent tvorené cukrom. Ich nadmerný príjem môže spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi. Treba však podotknúť, že ide o prírodné cukri, ktoré nemajú rovnaké zdravotné riziká ako tie rafinované vo vysoko spracovaných potravinách.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist