Potraviny môžu obsahovať prídavné látky z ohromného množstva, v ktorých sa bežný smrteľník nedokáže poľahky zorientovať. Spomedzi tých, čo sa vyskytujú najčastejšie, by ste si však mali dať pozor hlavne na nasledujúce štyri.
Čiastočne hydrogenované oleje
Sú primárnymi zdrojmi škodlivých trans tukov, ktorých podiel závisí od výrobného procesu a môže dosiahnuť až 50 %. Tieto tuky sú spojené s rakovinou, srdcovocievnymi ochoreniami a priberaním. Často je ich možné nájsť v konzervách alebo mrazených jedlách.Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy
Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy má zlú reputáciu už dlho a je na to niekoľko dobrých dôvodov. Na úvod, pridáva jedlám kalórie a cukri bez toho, aby mal nejakú prínosnú nutričnú hodnotu. A to väčšinou jedlám, ktorú sú už aj tak chudobné na cenné živiny. To vedie k priberaniu u detí i dospelých. Okrem toho vedie aj k metabolickému syndrómu, ktorý sa prejavuje inzulínovou rezistenciou, vysokým krvným tlakom či nadmerným tukom v oblasti brucha. Zvyšuje aj riziká srdcovocievnych ochorení.Umelé farbivá
Vedci skúmajú umelé farbivá už dekády a výsledky ich prác sú zmiešané. Niektoré farbivá – najmä určité druhy červeného – sú spojené s nárastom rizika rakoviny a podľa niektorých štúdií vedie aj k poruchám pozornosti a hyperaktivite u detí. Chýbajú však dôkazy, že toto riziko spôsobujú aj malé dávky, ktoré konzumujeme. A keďže tieto farbivá nemajú žiadnu nutričnú hodnotu, minimálne preventívne stojí za to obmedziť ich príjem.Bromičnan draselný
Toto je ďalšie „možno“. Bromičnan draselný sa nachádza najmä v pečive. Aj u neho sú zmiešané výsledky štúdií skúmajúcich jeho vedľajšie účinky. Podľa niektorých môže zvyšovať riziko rakoviny. Avšak, tak ako s umelými farbivami, aj tu chýbajú dôkazy, či by ste mali definitívne vyradiť túto látku zo svojho jedálnička.Čítať ďalší článok:
Deväť prínosov pravidelného posilňovania