InstagramFacebookYoutube
Výživa

Na tieto štyri prídavné látky v potravinách si dajte veľký pozor

9. 9. 2025
Na tieto štyri prídavné látky v potravinách si  dajte veľký pozor
Pri pohľade na ingrediencie na etikete potravín platí mantra: Ak to nedokážeš vysloviť, tak to nejedz. Veľa potravín obsahuje prídavné látky, ktorú sú bezpečné i rizikové. A na štyri z tej druhej skupiny poukázala Sarah Garoneová z Greatist.

Potraviny môžu obsahovať prídavné látky z ohromného množstva, v ktorých sa bežný smrteľník nedokáže poľahky zorientovať. Spomedzi tých, čo sa vyskytujú najčastejšie, by ste si však mali dať pozor hlavne na nasledujúce štyri.

Čiastočne hydrogenované oleje

Sú primárnymi zdrojmi škodlivých trans tukov, ktorých podiel závisí od výrobného procesu a môže dosiahnuť až 50 %. Tieto tuky sú spojené s rakovinou, srdcovocievnymi ochoreniami a priberaním. Často je ich možné nájsť v konzervách alebo mrazených jedlách.

Článok pokračuje pod reklamou


Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy

Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy má zlú reputáciu už dlho a je na to niekoľko dobrých dôvodov. Na úvod, pridáva jedlám kalórie a cukri bez toho, aby mal nejakú prínosnú nutričnú hodnotu. A to väčšinou jedlám, ktorú sú už aj tak chudobné na cenné živiny. To vedie k priberaniu u detí i dospelých. Okrem toho vedie aj k metabolickému syndrómu, ktorý sa prejavuje inzulínovou rezistenciou, vysokým krvným tlakom či nadmerným tukom v oblasti brucha. Zvyšuje aj riziká srdcovocievnych ochorení.

Umelé farbivá

Vedci skúmajú umelé farbivá už dekády a výsledky ich prác sú zmiešané. Niektoré farbivá – najmä určité druhy červeného – sú spojené s nárastom rizika rakoviny a podľa niektorých štúdií vedie aj k poruchám pozornosti a hyperaktivite u detí. Chýbajú však dôkazy, že toto riziko spôsobujú aj malé dávky, ktoré konzumujeme. A keďže tieto farbivá nemajú žiadnu nutričnú hodnotu, minimálne preventívne stojí za to obmedziť ich príjem.

Bromičnan draselný

Toto je ďalšie „možno“. Bromičnan draselný sa nachádza najmä v pečive. Aj u neho sú zmiešané výsledky štúdií skúmajúcich jeho vedľajšie účinky. Podľa niektorých môže zvyšovať riziko rakoviny. Avšak, tak ako s umelými farbivami, aj tu chýbajú dôkazy, či by ste mali definitívne vyradiť túto látku zo svojho jedálnička.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist