Na nasledujúce štyri potraviny poukázali na 9Honey a vysvetlili tiež, prečo sú pre vás také dobré.
Rajčiny
Toto ovocie je bohaté na vitamín C a lykopén. Vedci prišli na to, že ľudia, ktorí denne prijímali minimálne 1 veľkú rajčinu, mali už po šiestich týždňoch nižšiu hladinu triglyceridov, ktoré zvyšujú šancu srdcovocievnych ochorení. Tiež sa znížili celková hladina cholesterolu a hladina zlého cholesterolu. Dobrý bol naopak zvýšený. Lykopén sa tiež spája so znižovaním vysokého krvného tlaku.Tekvica
Tekvica je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A a využíva sa pri formovaní protilátok v boji s infekčnými ochoreniami. Pomáha tiež udržovať integritu buniek v očiach, koži, pľúcach a žalúdku. Jedna štúdia zistila, že ľudia s vyšším príjmom betakaroténu mali o 8-19 % nižšie riziká srdcovocievnych ochorení, mŕtvice či predčasného úmrtia v porovnaní s tými, čo ho prijímali málo.Hríby
Hríby sú bohaté na látky, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Bojujú teda proti voľným radikálom, ktoré v tele poškodzujú bunkové steny a spôsobujú ich umieranie. Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali hríby, mali o 34 % nižšie riziko rozvoja rakoviny akéhokoľvek typu v porovnaní s tými, čo tak hríby konzumovali minimálne. Stačí pritom skonzumovať ani nie 20 gramov húb denne.Ovsené vločky
Analýza desiatich štúdií skúmala vplyv rôznych druhov ovsených vločiek na hladinu krvného cukru a inzulínu v porovnaní s rafinovanými obilninami. Zistili, že konzumácia neporušených ovsených zŕn a na hrubo drvených ovsených zŕn viedli k významnej redukcii krvného cukru a inzulínovej responzivity. Je to zrejme preto, že telo potrebuje dlhší čas na ich strávenie, keďže sú menej spracované. Ovsené vločky sú však aj dobrým zdrojom betaglukánu, ktorý pomáha znižovať cholesterol v krvi.Čítať ďalší článok:
Zvyšujte svoju silu, prospeje tým aj mozgu. A nemusíte ani naberať svaly