InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tieto štyri rastlinné jedlá by ste mali konzumovať každý týždeň

10. októbra 2025
Tieto štyri rastlinné jedlá by ste mali konzumovať každý týždeň
Rastlinné jedlá sú dobrým zdrojov zdravých živín, ako sú vitamíny, minerály, vláknina či fytoživiny. Ak by ste si mali vybrať stálice do svojej výživa, radili by sme nasledujúce štyri druhy jedál rastlinného pôvodu.

Na nasledujúce štyri potraviny poukázali na 9Honey a vysvetlili tiež, prečo sú pre vás také dobré.

Rajčiny

Toto ovocie je bohaté na vitamín C a lykopén. Vedci prišli na to, že ľudia, ktorí denne prijímali minimálne 1 veľkú rajčinu, mali už po šiestich týždňoch nižšiu hladinu triglyceridov, ktoré zvyšujú šancu srdcovocievnych ochorení. Tiež sa znížili celková hladina cholesterolu a hladina zlého cholesterolu. Dobrý bol naopak zvýšený. Lykopén sa tiež spája so znižovaním vysokého krvného tlaku.

Článok pokračuje pod reklamou


Tekvica

Tekvica je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A a využíva sa pri formovaní protilátok v boji s infekčnými ochoreniami. Pomáha tiež udržovať integritu buniek v očiach, koži, pľúcach a žalúdku. Jedna štúdia zistila, že ľudia s vyšším príjmom betakaroténu mali o 8-19 % nižšie riziká srdcovocievnych ochorení, mŕtvice či predčasného úmrtia v porovnaní s tými, čo ho prijímali málo.

Hríby

Hríby sú bohaté na látky, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Bojujú teda proti voľným radikálom, ktoré v tele poškodzujú bunkové steny a spôsobujú ich umieranie. Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali hríby, mali o 34 % nižšie riziko rozvoja rakoviny akéhokoľvek typu v porovnaní s tými, čo tak hríby konzumovali minimálne. Stačí pritom skonzumovať ani nie 20 gramov húb denne.

Ovsené vločky

Analýza desiatich štúdií skúmala vplyv rôznych druhov ovsených vločiek na hladinu krvného cukru a inzulínu v porovnaní s rafinovanými obilninami. Zistili, že konzumácia neporušených ovsených zŕn a na hrubo drvených ovsených zŕn viedli k významnej redukcii krvného cukru a inzulínovej responzivity. Je to zrejme preto, že telo potrebuje dlhší čas na ich strávenie, keďže sú menej spracované. Ovsené vločky sú však aj dobrým zdrojom betaglukánu, ktorý pomáha znižovať cholesterol v krvi.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2025 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist