Svetovo známa spoločnosť McDonald’s od minulého roka začala zverejňovať ingrediencie, ktoré dáva do svojich produktov. Len tak pre zaujímavosť sa pozrieme na to, čo obsahujú ich chutné hranolky. Podobné recepty pritom nie sú vylúčené aj u hranoliek iných reťazcov.
Potešiť môže fakt, že základom sú skutočné zemiaky. Poďme sa pozrieť, čo v nich nájdeme ďalej. Pridáva sa k ním „prírodné ochucovadlo“, ktoré môže obsahovať monosodík glutamát. A ten obsahuje toxíny poškodzujúce nervové a mozgové tkanivá!
Opäť niečo pozitívnejšie z tých zlých látok – dextróza, teda typ cukru, a kyselina citrónová, ktorá sa vyžíva ako konzervačný prostriedok. Teraz horšie – pre dodanie farby zase slúži pyrofosfát, ktorý je na zozname látok, ktoré sú nebezpečné pre tráviaci systém. Ďalšia dobrá správa, však? Nekončíme...
Dimetylpolysiloxán má dokonca v sebe ešte viac rizikových faktorov. Tie so sebou prinášajú aj využité oleje. Olej zo svetlice farbiarskej patrí medzi tie zdravšie, no po tepelnej úprave môže podporovať vznik zápalov. Ďalej sa pri hranolkách využívajú geneticky modifikované oleje – hydrogenovaný sójový a repkový. Sú spojené s srdcovocievnymi ochoreniami.
Na smaženie sa využíva zeleninový olej, ktorý je zložený zo siedmich ingrediencií – repkový olej, kukuričný olej, sójový olej, hydrogenovaný sójový olej s TBHQ, kyselina citrónová a dimetylpolysiloxán. TBHQ je spojené s astmou, poškodením pokožky, poruchou hormonálneho systému a dokonca poškodzovaním DNA, ktoré vedie k rakovine.
A teraz stojí na zmyslenie, či sa oplatí jesť také výborné jedlo, keď v skutočnosti ide o odpornú zmes látok, ktorá vedie k závažným ochoreniam. Krátkodobé uspokojenie chuťových pohárikov alebo zdravie, čo je vám prednejšie?
Čítať ďalší článok:
Rybí olej a jeho vedľajšie účinky Zdieľať na Facebooku