Inštinktívne by ste možno radšej kúpili zeleninu z obchodu čerstvú ako mrazenú. Samozrejme, že je zdravšia, je predsa čerstvá, pravda? Možno máte pravdu, no veľmi to záleží na okolnostiach.
Čerstvá zelenina v supermarketoch totiž nebola zozbieraná na vrchole svojho výživového potenciálu. Navyše, obsah živín sa od momentu vytrhnutia začína oslabovať. Zeleninu však ešte čaká cesta do obchodu, z ktorého pôjde k vám, kde ešte môže pár dní čakať, kým ju skonzumujete. Ak by táto doba trvala dosť dlho, môžete prísť až o 50 % živín.
Na druhú stranu, mrazené alternatívy sú zozbierané vtedy, kedy sú najlepšie dozreté a obsahujú najviac živín. Je potom len otázkou pár hodín, kým sú zamrazené. Tento proces zaistí, že väčšina živín sa v zelenine zachová.
V porovnaní so zeleninou dostupnou v supermarketoch tak súboj vyhráva tá mrazená, a to hlavne vtedy, keď nie je sezóna na daný druh zeleniny, kedy musí byť dovážaná dlhšie ešte z väčších vzdialeností. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej alternatíve značne vyšší. U niektorých druhov vo väčšine živín a u niektorých dokonca vo všetkých.
Teraz však prichádza zvrat. Ak totiž pestujete zeleninu doma a vytrhnete si ju tesne pred skonzumovaním, výživovým obsahom a chuťou sa jej nevyrovná ani tá mrazená. Podobne je to aj vtedy, ak čerstvú zeleninu kúpite od miestneho farmára a zjete ju ešte v tej istý deň.
Podstatné z tohto zostáva, že mrazená zelenina nie je až taká zlá a keď nemáte možnosť pestovať alebo kupovať si zeleninu každých pár dní na farme, tak je dokonca lepšou možnosťou ako bežná zelenina v obchodoch, pri ktorej hráte s výživným obsahom menšiu lotériu.
Letný režim, pôvodne z 20.12.2013.
Čítať ďalší článok:
Chyby, ktoré v posilňovni robia mladíci Zdieľať na Facebooku