Novinka na webe:  Sprievodca výberom tréningového plánu »
( v hlavnom menu nájdete medzi Užitočnými nástrojmi / Nástrojmi )
Výživa 13. 08. 2019

Tmavá čokoláda prináša niekoľko výhod pre zdravie

ikonka
Tmavá čokoláda je splnením sna mnohých ľudí aj keď ešte nezískala plnohodnotný status zdravého jedla. Ak ju však konzumujete v miere, dokáže priniesť množstvo výhod pre vaše zdravie. Potvrdzujú ich pritom aj početné štúdie.

V tomto článku sa dočítate, o aké výhody ide. Dôležité je však ešte raz zopakovať, že by sa mala konzumovať v miere, pretože takisto obsahuje veľa tukov a aj cukor, čo sa odráža na kalorickom profile. Voľte čokolády s minimálnym obsahom 65 % kakaa. Upozornenie za nami, poďme na výhody...

Tmavá čokoláda obsahuje vitamíny a minerály

Tmavá čokoláda obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré dokážu vo všeobecnosti podporiť vaše zdravie. Z vitamínov v nej nájdete vitamíny C, A, E a D. Z minerálov obsahuje vo vysokej koncentrácii draslík, meď, horčík a železo.

Článok pokračuje pod reklamou


Tmavá čokoláda je plná antioxidantov

To, že je tmavá čokoláda naplnené antioxidantmi je dobre známe. Tie bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a sú spojené so starnutím a rakovinou. Preto jedlá bohaté na antioxidanty chránia pred rôznymi druhmi rakoviny a spomaľujú proces starnutia.

Tmavá čokoláda obsahuje teobromín

V tmavej čokoláde nájdeme aj teobromín, ktorý spôsobuje posilňovanie zubnej skloviny. To znamená, že tmavá čokoláda znižuje riziko zubného kazu na rozdiel od väčšiny sladkostí. Samozrejme, ak sa dostatočne venujete zubej hygiene. Teobromín je taktiež miernym stimulantom a pomáha utlmiť kašeľ.

Tmavá čokoláda pomáha kontrolovať krvný cukor

Tmavá čokoláda pomáha udržiavať vaše cievy v zdravom stave a chráni proti cukrovke typu 2. Flavonoidy, ktoré v nej nájdeme, pomáhajú redukovať odpor tkanív proti pôsobeniu inzulínu, čím pomáhajú k normálnej funkcii buniek a schopnosti využívať inzulín telom maximálne efektívne. Keďže má nízky glykemický index, nespôsobí ani veľké skoky v hladinách cukru v krvi.

Tmavá čokoláda je dobrá pre srdce

Mnohé štúdie preukazujú, že konzumácia len malého množstva tmavej čokolády dva až tri razy týždenne pomáha znižovať krvný tlak. Takisto zlepšuje prúdeniu krvi a môže fungovať ako prevencia formovania krvných zrazenín. Pomáha aj pri prevencii aterosklerózy.

Tmavá čokoláda podporuje činnosť mozgu

Tmavá čokoláda podporuje prúdenie krvi do mozgu, rovnako ako aj do srdca, takže dokáže podporiť kognitívne funkcie. Tiež znižuje riziko mŕtvice. Okrem toho obsahuje látky, ktoré sú spojené so zlepšovaním nálady tým, že stimulujú zvoľňovanie endorfínov. Nájdeme v nej aj kofeín, síce v menšom množstve, ktorý je tak miernym stimulantom.

Článok bol pôvodne vydaný: 24.01.2014.

Oznam: Od 1. júla do 1. septembra vám budeme v letnom režime prinášať články, ktoré sme publikovali pred rokmi, ale boli už zabudnuté. Úplne nové články prídu na rad opäť od 2. septembra.

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

O čom píše Úspech.MNE.sk?

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku


Streftec - Webdesign & Media

© 2013 - 2019 SlovakFitness.sk
TOPlist