„Zistili sme, že celkovo asi 2,3 milióna úmrtí v roku 2010 na celom svete bolo pre jedenie príliš veľkého množstva soli,“ prezradil pre CTV News Dr. Dariush Mozaffarian z Harvardovej školy verejného zdravotníctva.
Už skôr počas týždňa výskumníci z Harvadu informovali, že sladené nápoje – vrátane džúsov či energetických nápojov – sú hlavným faktorom nárastu obezity a cukrovky, čo vyústilo do zhruba 180 000 predčasných úmrtí ročne po celom svete.
Čo sa týka soli, tam vedci analyzovali viac ako 240 výskumov o príjme sodíka, ktoré boli urobené v 50 krajinách medzi rokmi 1990 a 2010. Zisťovali, aké veľké množstvo sodíka ovplyvňuje krvný tlak a rizika kardiovaskulárnych ochorení.
Vedci tiež štúdiom zistili, že 60 % mŕtvych tvorili muži. Za príčinu 42 % celkového počtu takýchto úmrtí bol označený infarkt, kým mŕtvica spôsobila 41 % z nich. Zvyšok bol výsledkom iných typov kardiovaskulárnych ochorení.
Dr. Bob Reid, výskumník zo Zdravotného inštitútu Ottawskej univerzity tvrdí, že očividne je dôležité pripomínať ľuďom, aby sa vyhli zbytočnému soleniu. V Kanade sa odporúča prijímať maximálne 2300 miligramov sodíka, čo predstavuje asi jednu čajovú lyžičku soli.
Čítať ďalší článok:
Tréningové fitness tipy (3.) Zdieľať na Facebooku