Sójový bôb je bohatý na proteíny, ktoré zvyčajne tvoria okolo 40 % nutričného zloženia semena sóje, a taktiež obsahuje vysoký obsah mononenasýtených omega-9 mastných kyselín. To okrem iného vedie aj k znižovaniu pravdepodobnosti srdcovocievnych chorôb.
Štúdia Arkansaskej univerzity si ho zobrala „do parády“ a odhalila, že by mohol byť priaznivý pri prevencii rakoviny. Vedci pritom študovali bioaktivitu medzi peptidmi derivovanými z jedál obsahujúcich sójové bôby a rozličných typov ľudských buniek postihnutých rakovinou.
Výskum ukázal, že peptidy získané z týchto jedál značne spomaľujú šírenie rakovinových buniek. V prípade rakoviny hrubého čreva to bolo až o 78 %, v prípade rakoviny pečene o 70 % a v prípade rakoviny pľúc o 68 %.
„Tieto experimenty boli robené v laboratóriu, takže je ešte ďaleko od toho, aby sa dalo povedať, či to môže byť užitočné pri znižovaní rizika rakoviny. Avšak, už dávno vieme, že vyrovnaná diéta, bohatá na ovocie a zeleninu, a zdravá váha pomáhajú redukovať riziko rozvoja rakoviny,“ povedala Dr. Anthea Martinová z Britského centra pre výskum rakoviny.
Čítať ďalší článok:
Vedci varujú: Soľ zabíja! Zdieľať na Facebooku