Redukcia príjmu soli je dôležitá predovšetkým pre osoby s vysokým krvným tlakom, pretože diéta bohatá na sodík je spojená práve s týmto zdravotným problémom, ktorý môže vyústiť aj do horších komplikácii so srdcovocievnym systémom. Práve soľ je v našej modernej diéte najväčším zdrojom sodíka a vo veľkej miere je využívaná až v príliš veľkom množstve. Jeho obmedzenie pritom vedie k zníženiu zdravotných rizík.
Výskumníci uskutočnili tento konkrétny experiment v dvoch fázach. V prvej 55 účastníkov mali štyri týždne diétu, v ktorej bol nízky obsah sodíka. Jedlo a pitie bolo zabezpečené výskumníkmi.
V druhej fáze boli testované subjekty rozdelené na dve polovice. Obe mali počas 20 týždňov znížiť príjem sodíka na 1500 mg denne. Prvá mala namiesto soli používať koreniny a bylinky (ľubovoľných druhov), druhá mohla príjem znížiť svojím spôsobom.
Výsledky sú nasledujúce. Po prvej fáze sa priemerný príjem sodíka znížil z 3450 mg denne na 1656 mg denne. V druhej fáze obe skupiny zaznamenali nárast jeho príjmu, no skupina, ktorá využívala koreniny a bylinky, skonzumovala v priemere o 966 mg sodíka menej ako druhá skupina.
Štúdia teda prináša záver, že ak sa človek chce pokúsiť o zníženie príjmu sodíka, namiesto soli môže využívať pri ochucovaní svojich jedál koreniny a bylinky. Je to jednoduchšie a účinnejšie, ako skúšať obmedziť príjem sodíka po svojom.?
Čítať ďalší článok:
Stojí táto značka za to? Gaspari Nutrition Zdieľať na Facebooku