InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kiwi – podceňované ovocie plné vitamínu C

17. augusta 2021
Kiwi – podceňované ovocie plné vitamínu C
Má oválny tvar a na prvý pohľad nevábnu hnedú šupku ozdobenú chlpmi. Po prekrojení však vykukne pekná zelená dužina s bielym hlúbom v strede a čiernymi semenami tvoriacimi efektný tvar hviezdy. Áno, dnes sa pozrieme na kiwi a jeho prospešné účinky.

Kiwi je chutné ovocie, ktoré je národným ovocím Činy, z ktorej pochádza. Rozmach zažilo až v prvej polovicu 20. storočia a v súčasnosti sa pestuje v mnohých krajinách, najvýznamnejšie na Novom Zélande, v Taliansku a v Čile. Meno „kiwi“ vymysleli práve Novozélanďania a odvodili ho od ich národného vtáka, ktorý je tiež malý, hnedý a chlpatý. Zaujímavá je aj prezývka, ktorú si v krajine pôvodu získalo – opičia broskyňa. Radi ho totiž majú aj opice.

Nutričné hodnoty Kiwi

Ľudia si kiwi obľúbili hlavne pre jeho chuť. Je tvorené prevažne z vody, a tak dobre uhasí smäd. Má však aj veľa živín, ktoré z neho robia zdraviu prospešné ovocie. Rovnaké množstvo pomarančov v sebe neobsahuje viac vitamínu C. Kiwi obsahuje aj flavonoidy a významné množstvo vitamínov A, E či K, ako aj minerálne látky – meď, draslík, mangán.

Článok pokračuje pod reklamou


V 100 gramoch kiwi nájdeme aj viac ako 1,2 gramu bielkovín, zhruba pol gramu tukov a niečo cez 14 gramov sacharidov. Vláknina z nich tvorí dva gramy. Výsledkom toho je 60 kalórií. Jedno stredne veľkí kiwi váži zhruba 65-70 gramov.

Prospešné účinky Kiwi

Ide o jedno z najpodceňovanejších ovocí. Pre vysoký obsah vitamínu C je kiwi ideálne pre posilnenie imunitného systému (bojuje proti nádche, chrípke a dokonca zmierňuje prejavy astmy) a obsahuje veľa antioxidantov, vďaka ktorým bojuje aj proti rakovine. Má vplyv aj zrieďovanie krvi, posilňovanie žíl a znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Dokonca zlepšuje videnie, sústredenie a náladu. Posilňuje aj kosti.

Kiwi má svoj význam takisto aj pri chudnutí. Má nízky obsah kalórií, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a obsahuje vlákninu, ktorá pomáha k chudnutiu a prečisťuje črevá, zbavuje telo toxínov, zlepšuje trávenie a obmedzuje zadržiavanie vody v bunkách.

ALERGIA
Niektorí ľudia kiwi konzumovať nemôžu, pretože naň reagujú alergicky. Dokonca sa radí medzi najväčšie zdroje alergií z jedla. Dôvodom je vysoký obsah proteínu, ktorý vyvoláva alergiu. Ten obsahujú hlavne zelené odrody. Problémy majú vo všeobecnosti ľudia, ktorý sú alergický aj na peľ. Prejavmi alergie sú svrbenie a zápal v hrdle, svrbenie brady, vyrážky na koži, bolesť žalúdka a aj problémy s dýchaním či náhlym poklesom krvného tlaku. Odroda Gold je najmenej riziková.

Letný režim, pôvodne z 20.06.2014.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist