Aby ste si obľúbili jedlo, ktoré neznášate, musíte si najskôr uvedomiť, že pri riešení pôjde o dlhodobú záležitosť. Prvým riešením by možno bolo vystavovať sa jedlu stále znova a znova a možno jedného dňa budete mať takú náladu, že ho skonzumujete a zachutí vám. Prinášame vám však aj iné riešenia:
1. Zmeňte teplotu jedla - ak vám jedlo nechutí teplé, skúste ho jesť studené. Alebo naopak. Vedci z Yaleskej univerzity zistili, že teplota jedla má obrovský vplyv na vnímanie chute jedla. Možno to pomôže aj vám.
2. Pridajte do jedla tuky - ak sa dá, na vaše najmenej obľúbené jedlo si nakvapkajte olivový olej, prípadne na neobľúbené sladké jedlo plnotučnú zmrzlinu. Človek od prírody zbožňuje chuť tuku, takže si takto postupne začnete na neobľúbené jedlo zvykať. Časom olej vyradíte.
3. Oči na nezdravý chutný pokrm - so zaujímavým poznatkom prišli americkí vedci, ktorí tvrdia, že ak sa budete pozerať na nezdravé vysoko tučné jedlo, tak sa zlepší chuť jedla, ktoré budete konzumovať následne. Aj to môže byť cesta pri konzumácii neobľúbených jedál.
4. Lovte, pestujte - ak nemáte radi rybu, choďte na jazero a ulovte si ju. Výskumníci z Univerzity Johna Hopkinsa zistili, že ak si jedlo sami ulovíte alebo dopestujete, bude vám viac chutiť a viac si ho oceníte.
5. Farba dominuje chuti - Chicagská univerzita prišla z poznatkom, že človeku viac chutia pokrmy, ktoré majú svetlejšie sfarbenie. Skúste dodať pokrmu výraznú farbu a bude pre vás vyzerať atraktívnejšie.
Letný režim, pôvodne z 02.09.2014.
Čítať ďalší článok:
Letný tip: Dobre sa vyspite. Vážne Zdieľať na Facebooku