Sodík je esenciálny minerál, ktorý je pre ľudské telo potrebný. V skutočnosti ho však je väčšina z nás viac, ako by bolo potrebné. Sodík existuje skoro vo všetkých jedlách, ale jeho objem sa rôzni.
Do spracovaných jedál sa pridáva hlavne preto, že podporuje chuť a pomáha udržovať konzistenciu jedla. Pre telo je dôležitý, pretože podporuje správnu funkciu nervového systému. Jeho nadbytok však z dlhodobého pohľadu môže byť negatívny. Môže viesť k hypertenzii alebo dokonca mŕtvici. Okrem srdcovo-cievnych ochorení však podporujú aj na starnutie a to ovplyvňovaním metabolizmu.
Veľké množstvo výskumov sa v súčasnosti sústredí na teloméry, ktoré sú spojené s mnohými chorobami, ktoré súvisia s procesom starnutia. Podľa viacerých z nich môže vysoký príjem sodíka za to, že sa teloméry skracujú. U nich je bežné, že sa pomaly skracujú ako človek starne. Nadbytočný sodík však toto skracovanie urýchľuje, a to sa nakoniec pretavuje aj do rýchlejšieho starnutia. Okrem toho, teloméry zohrávajú veľký význam pri stabilizácii chromozómov.
Sodík nepredstavuje len kuchynská soľ, ale aj konzervanty, ktoré sa používajú v potravinách. Najviac ich obsahujú slanina, hovädzina, konzervovaná a zaváraná zelenina, salámy, sójová omáčka, slané arašidy, zemiakové čipsy či niektoré spracované syry.
Vedci ešte zistili, že úlohu zohráva aj hmotnosť človeka. Osoby s nadváhou alebo obezitou, ktoré prijímali vysoký obsah sodíka, mali kratšie teloméry ako osoby s nadbytočným príjmom sodíka, ale normálnou váhou. Podstatné však je, že ľudia s nižším príjmom sodíka mali dlhšie teloméry.
V aktuálnej dobe je náročné obmedziť príjem sodíka pre záplavu spracovaných jedál a nápojov. Ak ich príjem však obmedzíte, urobíte správny krok. Jedlá si radšej pripravujte doma a pite dostatok čistej vody. Ak máte nadváhu alebo obezitu, týka sa vás to dvojnásobne.
zdroj: FitHo
Čítať ďalší článok:
Stojí táto značka za to? Weider Zdieľať na Facebooku