Otázka č.1: Čo je to vláknina?
Vláknina je dôležitá zložka potravy, ktorej meno sa začalo objavovať v 50. rokoch minulého storočia a cez rôzne kontroverzie sa určila jej presné definícia. Behom rokov sa prišlo aj na jej prospešné účinky. Poznáme ju v dvoch formách – v rozpustnej a nerozpustnej. Rozpustná v tráviacom trakte fermentuje, vďaka čomu je zdrojom energie a človeka nasýti. Nerozpustná zväčšuje objem obsahu v črevách, vďaka čomu sa dostane rýchlejšie z tela. Črevá tak nie sú zbytočne dlho vystavované odpadu s potenciálnymi nebezpečnými látkami.
Otázka č.2: Čo pre vás urobia jedlá bohaté na vlákninu?
Denne by ste mali prijať optimálne zhruba 38 gramov vlákniny, ak ste muž vo veku 19 – 50 rokov. Ak ste žena, v rovnakej vekovej kategórii vám stačí prijať 25 gramov denne. Ak budete prijímať jedlá na vlákninu bohaté, môžete sa tešiť z mnohých prospešných účinkov. Okrem toho, že podporujú činnosť tráviacej sústavy, udržujú zdravú populáciu prospešných baktérií a umožňujú lepšiu a pravidelnú stolicu, majú vplyv aj na udržovanie normálnych úrovní cholesterolu a krvného cukru (prevencia proti cukrovke). Pomáhajú predchádzať aj obezite, teda svoj význam majú aj pri chudnutí.
Otázka č.3: Ako zistíte, či máte dostatok vlákniny?
Neexistujú izolované choroby spôsobené nedostatkom vlákniny v diéte, ale konzumácia menšieho množstva ako 20 g denne z dlhodobého hľadiska vedie k hemeroidom, rakovine hrubého čreva či obezite. To, že potrebujete prijímať viac vlákniny spočiatku indikuje stav stolice – ak je príliš tvrdá, potrebujete jej viac. Takisto zápchy sú jasným signálom, rovnako ako hemeroidy, vysoká hladina cukru či cholesterolu.
Otázka č.4: Kde nájdeme najviac vlákniny?
Excelentným zdrojom vlákniny sú strukoviny (šošovica, hrášok a fazuľa), zelená listová zelenina, karfiol, škorica, tempeh, brokolica, mrkva, rajčiny, maliny, ríbezle, jahody, hrušky, pomaranče či kiwi. Dobrým zdrojmi sú aj celozrnné výrobky, sója, zemiaky, quinoa, jablká, olivy, ovsené vločky, banány, mandle, hríby, cesnak, cibuľa ši slivky.
Otázka č.5: Ovplyvňuje spracovanie jedla obsah vlákniny?
Veľa nespracovaných celozrnných produktov obsahuje viac ako 5 gramov vlákniny, no po spracovaní o ňu takmer úplne prídu. Aj preto je lepšie konzumovať celozrnné pečivo ako biele. Pri ovocí a zelenine je podobný prípad pri džúsoch, v ktorých nenájdete v podstate žiadnu vlákninu. Aj pri varení zeleniny dochádza k oslabovaniu vlákniny, vďaka čomu jej prijmete menej ako zo surovej alternatívy.
Otázka č.6: Dá sa vlákninou otráviť?
Len málokedy sa vyskytujú prípady, že by človek zjedol také množstvo vlákniny, aby bolo preňho toxické. Vlákninou sa otráviť prakticky nedá, ale je pravdou, že môže mať u niektorých ľudí aj negatívnu vlastnosť. Stáva sa to však len pri nadmernom príjme, ktorý prevýši 50 gramov denne a len u malého množstva ľudí. Tým môže spôsobiť zápchu alebo môže viesť k dehydratácii. Suplementy zase môžu viesť k deficitu minerálov, pretože zníži ich absorpciu.
Letný režim, pôvodne z 03.10.2014.
Čítať ďalší článok:
Sedem rád od expertov, ktoré vám uľahčia život v posilňovni Zdieľať na Facebooku