InstagramFacebookYoutube
Výživa

Vitamín A – očný vitamín bojujúci s rakovinou

10. októbra 2014
Vitamín A – očný vitamín bojujúci s rakovinou
Očný vitamín, karotenoid, retinol. Aj také sú názvy pre vitamín A, ktorý si v tomto článku popíšeme. Ide o vitamín, ktorý podporuje rast organizmu, kvalitu zraku či odolnosť voči infekciám. Aký má ešte význam a kde ho nájdeme, sa dozviete nižšie.

Je známe, že vitamín A je prospešný pre náš zrak, ale vedeli ste, že o tom vedeli nepriamo aj ľudia v starom Egypte? Už v druhom tisícročí pred naším letopočtom ho Egypťania používali na liečenie šeroslepoty. Ako očné kvapky používali vývar z teľacej pečene.

Samozrejme, podrobnejší výskum tohto vitamínu prebehol až v 20. storočí, kedy už v 20. rokoch Enver McCollum zistil, že látka z treščej pečene, vaječného žĺtka a masla má schopnosť podporovať rast zvierat. Odborne bol vitamín A použitý prvýkrát v roku 1940 na liečenie kožných chorôb. Jeho dôležitosť pre zrak človeka zistil George Wald, ktorý za to získal aj Nobelovu cenu.

Článok pokračuje pod reklamou


Prospešné účinky vitamínu A

V skutočnosti poznáme dva typy vitamínu A. Aktívna forma – retinoidy – pochádza zo živočíšnych produktov. Druhým druhom vitamínu A sú beta-karotény, ktoré pochádzajú z rastlinných zdrojov. Tieto dva typy sú rozličné a majú aj o čosi iné zdravotné výhody.

Retinoidy sú hlavne dôležité pre rast detí, imunitný systém, nočné videnie, produkciu červených krviniek a ochranu pred infekčnými ochoreniami. Karotenoidy majú antioxidačné účinky, bojujú proti zápalom a majú pozitívny vplyv na pokožku. Takisto sú prevenciou pred poruchami zraku spôsobovanými starnutím či pred rakovinou.

Najlepšie zdroje vitamínu A

Tak ako už bolo napísané, vitamín A môžeme získať zo živočíšnych i rastlinných zdrojov. Medzi najlepšie živočíšne zdroje patria už spomínané vajcia, ale aj kravské mlieko, syry, jogurty, lososy, sardinky, tuniaky, kuracie mäso, pečeň a hlavne krevety.

Najviac vitamínu A však nájdeme v rastlinných zdrojoch. Výnimočný obsah majú sladké zemiaky, vo vynikajúcom zastúpení je aj v mrkve a špenáte. Medzi bohaté zdroje sa radia aj kel a iná zelená listová zelenina. Nájdeme ho ale aj v paprike, petržlene, brokolici, rajčinách, papáji, marhuli či melóne. Výhodou karoteinoidov je, že sa pod určitými podmienkami dokážu v tele premeniť na retinoidy.

Koľko ho potrebujeme a čo spôsobuje nedostatok?


Odporúčaná denná dávka vitamínu A u mužov a žien je skoro rovnaká. Kým muži potrebujú 0,8 g, ženy 0,7 g. Deti by ho mali denne prijať v rozpätí 0,3 až 0,7 gramu. Jeho zvýšený príjem je vhodný u tehotných a dojčiacich žien, kedy vyšplhá až na 1,2 g denne.

Kým jeho nedostatok spôsobuje šeroslepotu, anémiu, narušenie rastu kostí, poruchy slizníc, kože a žliaz, tak jeho prebytok spôsobuje nevoľnosť, zvracanie, stratu vlasov, vysychanie kože či dokonca spontánne zlomeniny. Výskumy zistili, že jeho prebytok znižuje vo všeobecnosti riziko úmrtia. ?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist