Výskum konkrétne prišiel k tomu, že konzumácia tmavého hrozna, či už jedením alebo pitím vo forme džúsu alebo vína, môže pomôcť ľuďom lepšie kontrolovať obezitu a súvisiace metabolické poruchy.
Vedci vystavili ľudskú pečeň a tukové bunky extraktom zo štyroch prírodných chemikálií v hrozne Muskadín, ktoré je tmavočervenou odrodou z juhovýchodnej časti Spojených štátov amerických. Jedna z nich, kyselina elagová, je výnimočne potentná a dramaticky obmedzila rast existujúcich tukových buniek, ako aj formáciu nových. V pečeni zároveň podporila metabolizáciu mastných kyselín.
Biochemik a molekulárny biológ Nail Shay však varuje, že tieto látky nie sú žiadnym zázrakom pre chudnutie. Ich vplyv nie je taký výrazný, aby zmenil kompozíciu tela. Viac výskumníci zdôrazňujú vplyv na zlepšenie funkcií pečene u ľudí s nadváhou.
„Snažíme sa zhodnotiť špecifické prínosy určitých jedál pre naše zdravie. Ak ste na nákupe potravín a ak viete, že určitý druh ovocie je prospešný pri vašich zdravotných podmienkach, nechceli by ste si to ovocie kúpiť?“ konštatuje Shay.
zdroj: Science Daily
Čítať ďalší článok:
Štyri fakty o vajciach, ktoré tvoria pochybnosti Zdieľať na Facebooku