Avokáda sú zdravé a prospešné. Sú ľahko dostupné a dajú sa využiť viacerými spôsobmi – ako hlavné jedlo, topping, príloha, olovrant, dezert, ingrediencia v koktaile a podobne. Ak potrebujete dôvody, prečo by ste ho mali jesť častejšie, prinášame vám 11 pádnych:
1. Má veľa omega-3 mastných kyselín - človek by mal prijať mastné kyseliny omega-3 a omega-6 v pomere 4:1. Avokádo obsahuje najmä omega-3 mastné kyseliny, ale nájde sa v ňom aj menšie množstvo omega-6 mastných kyselín.
2. Má veľa kyseliny olejovej - kyselina olejová má preukázané účinky na znižovanie rizika srdcovocievnych ochorení. Je dobrá aj pre pamäť a aktivitu mozgu.
3. Je súčasťou „čistej pätnástky“ - avokáda patria do zoznamu plodín, ktoré nie sú vystavované množstvo pesticídov. Žiadne iné ovocie ani zelenina, ich neobsahujú menej. Iba 1 % testovaných avokád malo zistené nejaké množstvo pesticídov.
4. Dobré tuky znižujú zlý cholesterol - tuky v avokáde dokážu znížiť u človeka hladinu zlého cholesterolu. Dokázali to už aj vedci s tým, že zistili aj znižovanie hladiny triglyceridov.
5. Obsahuje viac živín ako iné ovocie - avokádo obsahuje až 20 vitamínov a minerálov, vrátane vitamínov B, C, a E či draslíka.
6. Pomáha absorbovať živiny - štúdia z roku 2014 ukázala, že avokádo pomáha transformovať karotenoidy na vitamín A, ktorý sa dva až štyrikrát lepšie absorboval ako keď sa jedli mrkvy a rajčiny bez avokáda.
7. Obsahuje veľa vlákniny - avokádo obsahuje oba druhy vlákniny - rozpustnú, ktorá je dobrá pre zdravie srdca, a nerozpustnú, ktorá pomáha s trávením.
8. Obsahuje málo cukrov - avokádo má len 0,2 gramu cukru, čo je menej ako akékoľvek iné ovocie.
9. Je bohaté na antioxidanty a fytoživiny - avokádo obsahuje látky, ktoré chránia telo pred poškodovaním a napomáhajú k jeho lepšiemu fungovaniu.
10. Pomáha kontrolovať chuť do jedla - avokáda sa hodia aj do diéty, pretože kontrolujú apetít. Podľa jednej štúdie až 40 % zúčastnených pociťovalo nižšiu chuť do jedla počas 3 hodín po obede a 28 % ju malo zníženú ďalších päť hodín.
11. Ide o viacúčelovú ingredienciu - môže sa konzumovať samotné, ale môže sa využívať aj ako súčasť šalátov, jedál, pudingov či koktailov. Tak ako bolo už spomenuté, je veľmi všestranné.
zdroj: mamavation
Čítať ďalší článok:
Tri najdôležitejšie skutočnosti o rumunskom mŕtvom ťahu