V tomto prípade sa za zlé jedlo považuje strava z fast-foodov, ako aj rôzne zákusky, napolitánky, slané tyčinky a rôzne iné produkty, ktoré sú výsledkom potravinárskeho priemyslu. Podľa novej štúdie takáto strava dokáže veľmi rýchlo ovplyvniť náš metabolizmus.
Americkí výskumníci z Technologickej vysokej školy vo Virginii prišli na to, že len päť dní je potrebných na to, aby diéta zahŕňajúca žemle s klobásou, makaróny so syrom a jedlá bohaté na maslo, spôsobila negatívne zmeny v metabolizme zdravého vysokoškoláka.
Podľa výskumníkov strava bohatá na škrob a tuky narúša proces, ktorým svaly metabolizujú glukózu. To vedie k neschopnosti tela odpovedať na inzulín, čo môže viesť k obezite, cukrovke 2. typu, metabolickému syndrómu a zníženiu kvality a dĺžky života.
V štúdii obsahovali jedlá asi 55 % svojich kalórií z tukov. Prevažne zlých. Tiež obsahovali veľa sacharidov. Priemerná normálna diéta pritom obsahuje asi 30 % tukov.
Aké ponaučenie si teda zobrať z tejto štúdie? Aj napriek tomu, že niektoré jedlá sú chutné a máte ich radi, nemôžete to s nimi preháňať a radšej ich využívať ako občasné potešenie. Vaše telo totiž nebolo vyvinuté tak, aby si s nimi vedelo poradiť.
Pomôcť si môžete aj tým, že takéto nezdravé jedlo niečím vykompenzujete. Ak napríklad neviete odolať hamburgeru so syrom, doplňte ho zdravým jedlom, napríklad zeleninovým šalátom. Tým telu pomôžete lepšie sa vyrovnať s inzulínom.
Čítať ďalší článok:
5 zvykov, ktoré vás privedú k zdravším kĺbom