Podľa niekoľkých výživových odborníkov nie sú údaje na etiketách presné. Metóda, ktorá sa najčastejšie využíva na zistenie počtu kalórií v jedlách je nepresná a pridáva niekedy aj o štvrtinu viac kalórií u jedál bohatých na bielkoviny a vlákninu.
Pre niekoho to vyzerá ako dobrá správa, no v praxi to vyzerá, že prijímate aj menej bielkovín a vlákniny, ako si myslíte. Toto sú pritom dôležité živiny nie len pri chudnutí, ale pri naberaní kvalitnej svalovej hmoty. Najviac sa to dotýka ľudí, ktorých diéta je založená na vyššom príjme bielkovín a obmedzenom množstve sacharidov.
Súčasný systém počítania kalórií má svoj pôvod ešte na konci 19. storočia. Počas rokov bol modifikovaný, ale stále neodstránil nepresnosti. Najpresnejší je pri jedlách, ktoré sú založene na sacharidoch, ktoré sa strávia rýchlejšie.
Vedci napríklad pri mandliach zistili, že kým bežne sa udáva 160 kalórii na jeden chod, v skutočnosti človek príjme asi 120 kalórií. Tieto zistenia dokonca spôsobili, že niektorí výrobcovia začínajú zvažovať zmeny na ich etiketách.
Výživoví odborníci sú tiež znepokojení, že tieto zistenia spôsobia, že sa ľudia začnú spoliehať na to, že vďaka týmto nepresnostiam toho môžu jesť viacej. Pritom by nemali. V priemere platí, že odchýlky od skutočnosti nie sú veľké.
Ľudia by sa podľa nich mali tiež vo všeobecnosti menej spoliehať na počítanie kalórií, keď sa snažia schudnúť. Telo odoláva chudnutiu narastajúcim hladom, preto sa dá naučiť, aké jedlá treba prijímať, aby sa hlad redukoval a zároveň sa prijalo menej energie, aby sa podporilo chudnutie. Nemusíte sa trápiť počítaním kalórií, ak sa naučíte jedávať správne množstvá tých správnych jedál.
Čítať ďalší článok:
Prečo by ste mali cvičiť vonku? Zdieľať na Facebooku