InstagramFacebookYoutube
Tréning

Prečo je cvičenie nevyhnutné pre zdravé srdce?

22. septembra 2015
Prečo je cvičenie nevyhnutné pre zdravé srdce?
Niet tajomstvom, že cvičenie prospieva vášmu zdraviu. Určite ste už počuli aj to, že je prospešné pre vaše srdce. Doktori odporúčajú pravidelné aeróbne cvičenie každému, a to z dobrého dôvodu. Aj tí, ktorí už majú srdcovocievne problémy, by sa mu mali venovať. Vysvetlíme si prečo.

Pre zdravie vášho srdca sú rovnako dôležité cvičenie i strava. Je totiž priame spojenie medzi sedavým spôsobom života, nadváhou a úmrtnosťou. Cvičenie pomáha riziká znižovať a výrazne vplýva aj na zdravie srdcovocievneho systému.

Experti tvrdia, že by ste cez týždeň mali venovať miernej aeróbnej aktivite aspoň 150 minút, čo predstavuje 30-minútové tréningy päťkrát do týždňa. Môžete trénovať však aj dlhšie a menej často, prípadne kratšie a frekventovanejšie.

Článok pokračuje pod reklamou


Za aeróbne cvičenia sa pokladá aktivita, ktorá využíva veľkú svalovú skupinu a spôsobuje, že telo počas cvičenia využíva viac kyslíka ako pri pokojovom stave. V praxi to môže predstavovať chôdzu, beh, cyklistiku, plávanie.

A ako to funguje? Srdce sa posilňuje tým, že pri týchto aktivitách pracuje o trochu tvrdšie. Ide o sval a je to podobné ako pri posilňovaní, kedy svaly stimulujete aktivitou k tomu, aby boli silnejšie, vytrvalejšie a väčšie. Silnejšie srdce vďaka tomu pri pokojovom režime nemusí vynakladať toľko námahy na pumpovanie krvi, čo znižuje krvný tlak.

Nižší krvný tlak (nie nízky pod 105 mm Hg) je znakom zdravého srdca. Dlhodobý vysoký krvný tlak je zase rizikovým faktorom na rozvoj srdcovocievnych ochorení. Môže zapríčiniť mŕtvicu či infarkt. Preto ho treba dostať pod kontrolu aeróbnym cvičením, ktoré zároveň pomáha znižovať hladinu triglyceridov a zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu. To tiež prospeje vášmu telu.

Ak sa aeróbnym aktivitám nevenujete, mali by ste začať, ak vám záleží na vašom zdraví. Mnoho ľudí sa mu venuje hlavne pred letom, kedy sa sústredia na zhadzovanie prebytočných kilogramov. Podstatné však je venovať sa mu celoročne. Ak teda mierite do „objemovky“, nezabúdajte ani na kardio.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist