InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť meraní, ktoré by ste mali vykonávať pravidelne

02. novembra 2015
Päť meraní, ktoré by ste mali vykonávať pravidelne
Ak to vo fitness myslíte vážne, mali by ste si zaznamenávať svoje pokroky. Čo všetko sa však oplatí merať? Prinášame vám päť testov, ktoré o vás toho povedia veľa.

Nebudú to základné merania ako váženie, meranie výšky či krvného tlaku. Nebudete ani chytať do rúk meter, aby ste si odmerali obvod bicepsov, pásu či hrudníka. Pravidelne by ste mali merať aj nasledujúcich päť faktorov, aby ste zistili, na čom vaše telo skutočne je a či vo vašej snahe napredujete:

1. Maximum pre 1 opakovanie
Vďaka tomuto meraniu sa budete môcť pochváliť vašimi maximami, keď na ne padne v posilňovni reč. Podstatné však je, že vďaka poznaniu maximálnej váhy, ktorú dokážete raz vytlačiť či pritiahnuť, môžete zaznamenávať svoje silové pokroky. Priamym spôsobom, ako to zistiť, je testovať váhy, s ktorými budete vedieť urobiť jedno opakovanie. Dôležité však je mať pri sebe niekoho, kto vám pomôže, ak ta váha už bude vyššia ako vaše maximum.

Článok pokračuje pod reklamou


Vypočítať si to môžete aj nepriamo: Výpočet maxima pre 1 opakovanie

2. Svalová vytrvalosť
Svaly nie sú len o sile, ale aj o vytrvalosti. Pokiaľ chcete zistiť tú, štandardne sa pri nej používajú dva cviky – kľuky a ľahy-sedy. Pri kľukoch je dôležité vykonávať maximálny počet opakovaní správnou technikou. Ľahy-sedy sa vykonávajú na čas – v priebehu 60 sekúnd sa snažíte urobiť čo najviac opakovaní. Lakte sa pritom musia dotknúť kolien. Tento test určite poznáte aj z hodín telesnej výchovy.

3. Test pružnosti
Test pružnosti tiež poznáme zo školských čias. Základom je sedenie s vystretými nohami, pričom sa rukami snažíme dotknúť špičiek. To, že sa ich nedotnete nevadí. Zaznamenajte si však, aká vzdialenosť delila končeky prstov rúk od špičiek chodidiel. Niekde si to aj zapíšte, aby ste vedeli posúdiť, či ste sa v tomto smere zlepšili.

4. Kompozícia tela
Toto meranie by ste nemali ignorovať, pretože podiel svalovej hmoty k tukom je dobrým motivačným nástrojom, ale aj ukazovateľom toho, aký ste zdraví. Základným a najjednoduchším meračom podkožného tuku je kaliper, ktorý vás nevyjde ani draho. Jeho výhodou je, že si tuk môžete odmerať sami doma. Nevýhodou, že nie je úplne najpresnejší. Medzi tie najlepšie metódy patria DEXA Scan alebo tlaková skúška vo vode. Tie už však nie sú také dostupné.

5. Kardiorespiračná zdatnosť
Ak chcete poznať úroveň svojej kondície a vytrvalosti, musíte si otestovať vašu kardiorespiračnú zdatnosť (VO2 Max). Profesionálnym športovcom ju merajú v laboratóriách a je pravdepodobné, že ste tento test už videli. Športovec behal na páse alebo bicykloval na stacionárnom bicykli, pričom na ústach mal nasadenú masku s trubicou. A práve tým odborníci zisťovali, koľko kyslíka subjekty dokázali prijať a ako efektívne ho využívali pri záťaži. Bežný človek si to môže vypočítať aj sám jednoduchou „dvanásťminútovkou“. Po ľahkom zahriatí naplno pobežíte 12 minút a keď čas skončí, zapíšete si zabehnutú vzdialenosť v metroch. Od tohto čísla odpočítate 504,9 a výsledok vydelíte číslom 44,73.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist