Štúdia španielskych vedcov, ktorá bola v tomto roku zverejnená v žurnále JAMA Internal Medicine, odhalila, že strava založená na stredomorskej kuchyni s dostatkom extra panenského olivového oleja dokáže znížiť riziko rakoviny prsníka až o 62 %!
Výskumníci v Španielsku rozdelili viac ako 4000 žien vo veku od 60 do 80 rokov do troch skupín. Prvá bola vedená ku konzumácii jedál zo stredomorskej diéty, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, ryby a strukoviny, pričom sú jej súčasťou len v obmedzenom množstve mliečne výrobky, červené mäso a sladkosti. K tomu mali prijímať štyri lyžice olivového oleja denne. Druhá skupina tiež nasledovala stredomorskú diétu, ale namiesto olivového oleja denne prijímala orechy. Tretia skupina mala držať nízkotučnú diétu.
Počas nasledujúcich šiestich rokov sa u 35 z týchto žien vyvinula rakovina prsníka. Z toho štatisticky vyplynulo, že ženy, ktoré držali nízkotučnú diétu, mali o 62 % vyššie riziko jej rozvoja ako tie, ktoré sa stravovali podľa stredomorskej diéty a denne prijímali dodatočné množstvo olivového oleja. Ženy, ktoré namiesto oleja dopĺňali stravu orechmi, mali riziko o čosi vyššie, ale rozdiel medzi skupinou prijímajúcou olej a so skupinou prijímajúcou orechy nebol až taký veľký.
Stredomorská diéta je dlho považovaná za tú najzdravšiu, čo dokazuje aj výskyt ochorení v krajinách, v ktorých hrá prím. Špeciálne postavenie v nej má olivový olej, ktorý sám o sebe má vďaka polyfenolom antioxidačné protirakovinové účinky.
Ak by ste teda chceli riziko znížiť, stravujte sa aspoň približne tak, ako Španieli či Taliani. A ako by ste mali naplniť kvótu štyroch lyžíc olivového oleja denne? Pridávajte ho do šalátov či ho dokonca používajte pri príprave jedál na panvici. Na raňajky sa odporúča grécky jogurt s ovsenými vločkami. To pomôže lepšie absorbovať aj vitamíny a minerály z ovocia a zeleniny, ktorú by ste mali prijímať denne.
Čítať ďalší článok:
Recept: Mangovo-banánové smoothy Zdieľať na Facebooku