InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ako vydržať celý deň bez pocitu únavy?

Autorka: Lucka  /   09. apríla 2016
Ako vydržať celý deň bez pocitu únavy?
Kedy naposledy ste z postele vystrelili pred budíkom, nedali si ani kvapku kávy a nikdy počas dňa nepociťovali únavu? Ak si neviete spomenúť, mali by ste si prečítať tento článok, v ktorom si odhalíme správanie, ktoré zvýši šance, že niečo podobné budete zažívať pravidelne.

Úroveň vašej energie počas dňa prirodzene kolíše, a tak je normálne, že čím viac z dňa čas ukrojí, tým viac budete unavené. Ak však žijete hekticky a nedbáte na správny životný štýl, môže byť tieto poklesy energie podstatne citeľnejšie a môžu vás postihnúť už skôr počas dňa. Ako sa teda vrátiť do rovnováhy?

Cvičenie, príroda a spánok pomáhajú

Cvičenie vám nepomáha len zlepšovať zdravie a udržovať si lepšiu postavu, ale dokáže vám dodať aj novú energiu. Naopak, pasivita únavu len zvýrazní. Na to, aby ste získali z cvičenia taký prospech, nemusíte cvičiť dlho ani príliš intenzívne. Samozrejme, každá osoba je iná, a tak každej pomôže iný čas. Naučte sa trafiť do zóny medzi „príliš málo“ a „príliš veľa“. Príliš veľa cvičenia vás, na druhú stranu, môže vyčerpať.

Článok pokračuje pod reklamou


Cvičiť by ste mali pravidelne a pokiaľ sa dá, tak vonku. Práve pobyt na čerstvom vzduchu a pod slnečnými lúčmi vám tiež dokáže dodať energiu a pozdvihnúť náladu. Pomáhajú aj prechádzky lesom či popri rieke.

Telo potrebuje aj čas na oddych, preto to ani s cvičením netreba preháňať. Ak by ste predsa chceli nejakú aktivitu robiť aj v deň oddychu, voľte niečo málo intenzívne, napríklad jogu, ktorá môže pomôcť aj so spánkom. A ten musí byť kvalitný, ak chcete nasledujúci deň fungovať optimálne.

Raz týždenne si doprajte bohatý oddych

Víkend je tu na to, aby ste si oddýchli a dobili baterky. Ak sme pracovne vyťažené, jeden deň zrejme padne na domáce upratovanie, pranie, žehlenie. Aspoň nedeľa by sa však mala využiť na to, aby ste úplne vypli. Potrebujete to fyzicky i mentálne.

Mali by ste si oddýchnuť aj od moderných technológií, a to hlavne, ak ich využívate pomerne často, čo v tejto dobe robí väčšina ľudí. Aj to, že ste neustále na svojom mobile, potom na počítači, tablete, nerobí dobre pre úroveň vašej energie.

Cez víkend by ste sa mali stretnúť s ľuďmi, ktorí vás nabijú pozitívnou energiou. Zdravé vzťahy s pozitívne mysliacimi ľuďmi vám dokážu dodať viac energie, ako by ste čakali. Nie nadarmo sa hovorí, že nálada je nákazlivá.

Dodajte telu energiu vďaka strave

Vaše telo čerpá energiu z kalórií, ktoré prijímate jedením. Nesprávne druhy jedál, príliš veľké porcie, príliš málo jedla či neoptimálne časovanie pokrmov vedie k tomu, že neudržíte hladinu svojej energie na vyššej úrovni dlhodobo.

Riešenie je pomerne jednoduché. Všetko začína pri raňajkách. Ľudia, ktorí ich vynechávajú, vydržia koncentrovaní kratšie, ako tí, ktorí ich nevynechávajú. Samozrejmosťou sú kvalitné raňajky s obsahom komplexných sacharidov a bielkovín.

Ďalej je dôležité nenechávať medzi jedlami dlhšie odstupy. Ak máte medzi dvoma hlavnými jedlami šesťhodinovú medzeru, skúste medzi ne vložiť nejaké ľahšie jedlo. Tým, že budete jesť frekventovanejšie, udržíte konštantný prísun energie.

V každom jedle by ste sa mali snažiť zahrnúť bielkoviny. Každodenne by ste mali prijímať aj jedlo bohaté na železo. Treba obmedziť jednoduché cukry, energetické nápoje a alkohol. Dostatok vody je tiež veľmi dôležitý.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist