Vedci zistili, že ak pravidelne v čase obeda pracujete a konzumáciu jedla dobiehate neskôr počas popoludnia, podkopávate svoju snahu schudnúť. Chudnutie síce môže pokračovať, ale nebude také efektívne.
Štúdia sa konala v Španielsku a zapojilo sa do nej viac ako 1200 ľudí s nadváhou a obezitou, ktorí sa snažili znížiť svoju hmotnosť. Pozorovaniami a testami sa zistilo, že ľudia, ktorí jedli obed po tretej hodine, schudli menej ako tí, ktorí ho medzi poludním a treťou hodinou.
Táto štúdia pritom nie je jediná, ktoré hovorí o dôležitosti načasovania obeda. Už v roku 2013 Medzinárodný žurnál obezity publikoval závery výskumu, ktorý prišiel na to, že neskorý obed bol spojený s menšími úspechmi pri chudnutí.
Prečo vynechávanie jedla v času poludnia takýmto spôsobom ovplyvňuje chudnutie?
Podľa doktorky Marie-Pierre St-Ongeovej z americkej Columbia University to súvisí s kardiálnym cyklom človeka, ktorý ovplyvňuje aj metabolizmus a vylučovanie inzulínu do tela. Ak jete v čase, kedy je telo menej senzitívne na inzulín, ťažšie sa mobilizujú tukovú bunky a tým pádom sa aj menej efektívne chudne.
Zo štúdií teda vyplýva, že ak sa chcete zbaviť nadbytočných kilogramov čo najefektívnejšie, mali by ste obedy jesť v čase obeda. Takisto je vhodné odložiť prácu bokom a venovať sa zmysluplnému a pomalému jedeniu, ktoré vás lepšie zasýti a neskôr budete mať menšie chúťky na ďalší pokrm.
Pokiaľ ide o načasovanie jedál pri chudnutí, odporúča sa tiež nevynechávať raňajky a posledné jedlo si dopriať najneskôr dve hodiny pred spaním. Večera by mala byť bohatá na bielkoviny a obsahovať menej sacharidov ako jedlá predtým.
Čítať ďalší článok:
Vyššia intenzita, viac svalov. Skúste tieto skvelé kombinácie cvikov pre supersérie Zdieľať na Facebooku