InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Potrebujete BCAA či beta-alanín, ak ich už obsahuje iný doplnok?

26. apríla 2017
Potrebujete BCAA či beta-alanín, ak ich už obsahuje iný doplnok?
Možno ste si všimli, že vás doplnok výživy obsahuje aj látky, ktoré by ste si inak museli kupovať zvlášť. Je teda skutočne potrebné si ich zakúpiť, ak ich už jeden suplement zahrňuje?

Potrebujem si kúpiť BCAA, ak ich obsahuje môj proteín?

Táto otázka je vcelku bežná. Výrobcovia srvátkových proteínov sa snažili vylepšovať svoje produkty a získavať konkurenčnú výhodu tým, že do nich začali pridávať ďalšie látky. Najčastejšie sú to rozvetvené aminokyseliny, tzv. BCAA.

Veľa srvátkových proteínov obsahuje relatívne vysoké množstvo BCAA, ktoré prispievajú k zníženiu hladiny kortizolu, redukovaniu únavy z cvičenia a podporovaniu budovanie svalovej hmoty.

Článok pokračuje pod reklamou


Odpoveď nie je však taká jednoznačná.

V prvom rade si musíte pozrieť, koľko BCAA získate z daného proteínu. Niektoré ich obsahujú dostatok, niektoré nie. Pre ich efektivitu je dôležité, aby mal proteín aspoň 3 gramy leucínu (jedna z troch rozvetvených aminokyselín) na dávku. Spolu by ste mali prijať asi 5 gramov BCAA na jednu dávku proteínu – ideálne pred a po tréningu. Ak to splníte, nemusíte si ich už dodatočne kupovať. Ak nie, mali by ste.

V predtréningovom doplnku som našiel beta-alanín!

Predtréningové stimulanty sú vhodné na obdobie pred tréningom, ale po ňom by ste sa ich mali strániť. Beta-alanín je pritom látka, ktorú by bolo vhodné prijať aj po cvičení. Preto by sa v tomto prípade odporúčalo zakúpiť beta-alanín aj ako špecifický doplnok výživy.

Beta-alanín preukázateľne zvyšuje úroveň svalového karnosínu až o viac ako 60 %. To je pre cvičencov a športovcov pozitívne, pretože sa tým znižuje svalová bolesť po námahe a zlepšuje silová a pracovná kapacita do ďalších tréningov.

Navyše, predtréningové stimulanty obsahujú rôzne množstva tejto látky, pričom vo väčšine prípadov sú nedostačujúce na jej efektívne využitie. Denná dávka by mala byť štyri až šesť gramov. Preto urobíte lepšie jeho kúpou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist