InstagramFacebookYoutube
Výživa

Spoznajte jedlo, ktoré vám posilní kosti. S mliekom nesúvisí

09. februára 2018
Spoznajte jedlo, ktoré vám posilní kosti. S mliekom nesúvisí
Ak sa s potravou spojí posilňovanie kostí, potom väčšine ľudí automaticky prídu na um mlieko, syry a ďalšie mliečne produkty. Existuje však jedlo, ktoré s mliekom nesúvisí a vaše kosti posilní až o dvadsať percent.

Pozrieme sa na druh ovocia, ktoré svoju super silu získava po vysušení. Sušené slivky získali povesť najmä ako prírodné preháňadlo, no skrývala sa v nich schopnosť, ktorá bola dlho neznáma. Podľa nedávnej štúdie sú sušené slivky pre vaše kosti veľkou oporou.

Výsledky štúdie boli zverejnené v žurnále Sciantific Reports. Do výskumu sa zapojili laboratória NASA, Kalifornská univerzita v Irvine a Kalifornská univerzita v San Franciscu.

Článok pokračuje pod reklamou


Prvým zistením vedcov bolo, že sušené slivky dokážu chrániť kosti pred poškodením spôsobeným radiáciou. Ochrana nimi bola efektívnejšia ako ochrana zmesou antioxidantov, kyselinou dihydrolipoovou či ibuprofénom.

Druhým zistením bolo, že myši, ktoré neboli vystavené radiácii, mali o takmer 20% silnejšie kosti. Vedci s istotou nevedia odôvodniť, prečo majú sušené slivky taký vplyv, ale predpokladajú, že je to vhodnou kombináciou polyfenolov, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky.

Tieto zistenia sú pozitívne nie len pre astronautov, ktorí sú vo vesmíre vystavovaní radiácii, ale aj pre bežných ľudí. Podľa vedúcej štúdie, Nancy Turnerov, stačí pre pozitívny účinok na kosti zjesť len štyri až päť sušených sliviek denne.

A ak vás nelákajú sušené slivky len pre posilňovanie kostí či ich dobrú chuť, potom si môžeme pripomenúť ich ďalšie výhody:

1. Predchádzajú zápche - už sme spomínali, že sa využívajú aj ako prírodné preháňadlo. To poteší najmä tých, ktorých trápieva zápcha. Obsahujú veľa vlákniny a sorbitolu, ktoré sú za tento ich vplyv zodpovedné.

2. Zlepšujú zrak - sú skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí.

3. Posilňujú zdravie - obsahujú viac antioxidantov ako čučoriedky. Posilňujú imunitný systém, chránia bunky pred voľnými radikálmi a prospievajú aj srdcu. Znižujú krvný tlak i riziká mŕtvice a infarktu.

4. Sú dobré pre vlasy a pokožku - sušené slivky obsahujú železo, ktoré prospieva celovému stavu vašich vlasov. Prítomné vitamíny a minerály zase udržujú v zdravom stave pokožku a spomaľujú prejavy starnutia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist