InstagramFacebookYoutube
Výživa

Môžete byť závislí na čokoláde?

29. júna 2018
Môžete byť závislí na čokoláde?
Je čokoláda pre vás jasnou voľbou, keď vám zachutí niečo sladké? Nedokážete sa udržať pri jednom pásiku a dokážete zjesť celú čokoládu na posedenie? Trápi vás závislosť na čokoláde? Existuje vôbec niečo také?

Čokoláda je rozporuplná, pretože na jednej strane dokáže byť prospešná pre zdravie i pre chudnutie, ale na strane druhej dokáže napomáhať k nadváhe a s ňou zvyšujúcim sa rizikám pre zdravie. Kým v tomto smere je to niekedy zmätočné, istota je tá, že všetci máme radi dobrú čokoládu.

Prečo je však čokoláda jedným z najobľúbenejších pokrmov sveta? Prečo sa u nej veľa ľudí nedokáže ovládať? Sú závislí na čokoláde?

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci sa pozreli na to, ako dokáže mozog ovplyvňovať výber jedál. Ukázalo sa, že symptómy závislosti na jedle sa môžu vo veľkej miere podobať závislosti na drogách. Okrem iného je to aj uvoľňovaním dopamínu, čo je neuroprenášač v mozgu spojený s pocitmi uspokojenia.

Funguje to na tom princípe, že keď raz začnete myslieť na dané jedlo, v tomto prípade na čokoládu, tak si s ním začnete spájať príjemné pocity a mozog si ho začne žiadať. Keď ho potom zjete, zníži sa aktivita mozgu, ktorá je spájaná s kontrolou a silou vôle. To vysvetľuje aj to, prečo po jednej kocke čokolády túžite po ďalších, neviete sa často ovládať a pokušeniu ľahko podľahnete.

Takúto závislosť si môžete vytvoriť u množstva rozličných jedál (i činností), ktoré u vás vyvolávajú pocity blaženosti, no čokoláda je mimoriadne lákavá. Je to zrejme preto, že v sebe kombinuje cukor a tuk.

Vedci však poukázali na ďalší faktor, ktorý by mohol zvyšovať riziko závislosti na čokoláde. A tým je fakt, že pri jej konzumácii dochádza k interakcii s molekulou s názvom enkefalín, ktorá je v našom mozgu a ktorá je vo veľkom podobná endorfínom. Ako vieme, tie vyvolávajú pocity šťastia.

A hoci je veľa podobností medzi konzumáciou drog a čokolády, sú aj veľké rozdiely. Na čokoládu si neviete vytvoriť až taká intenzívnu závislosť ako na drogy. Konzumácie čokolády sa tak vzdávať nemusíte, pretože má aj svoje svetlé stránky, hlavne tá tmavá. Poznanie a pochopenie tejto druhej stránky čokolády vám však pomôže v tom, aby ste boli pri jej konzumácii obozretnejší.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist