InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Koľko krokov by ste mali denne urobiť pre zdravý mozog?

07. septembra 2018
Koľko krokov by ste mali denne urobiť pre zdravý mozog?
Mnoho ľudí predpokladá, že strata pamäti a iné kognitívne poruchy sú len časťou vecí, na ktoré sa môžeme tešiť pri starnutí. Výskumy však ukazujú, že nás zdravý životný štýl dokáže chrániť pred vplyvmi starnutia na mozog.

Pritom toho podľa vedcov netreba robiť veľa. Stačí sa každý deň hýbať. A netreba ani tvrdo cvičiť v posilňovni. Stačí chodiť častejšie na prechádzky. Tie majú pozitívny vplyv na viacero vecí, vrátane stavu vášho mozgu.

Vedci z Kalifornskej univerzity sa nedávno snažili zistiť, ako veľmi sa treba venovať prechádzaniu, aby to malo pozitívny vplyv na udržanie zdravého mozgu. Nezamerali sa na prejdenú vzdialenosť, ale na urobené kroky.

Článok pokračuje pod reklamou


Dvojročným pozorovaním a testovaním dvoch skupín subjektov vo veku 60 rokov a viac zistili, že týmto magickým číslom je 4000. Skupina, ktorá urobila denne 4000 a viac krokov, mala hrubší hipokampus, ktorý je kľúčový v procesoch pamätania a spomínania, učenia a emocionálnych prejavov.

U danej skupiny sa zvýšila pozornosť, rýchlejšie spracovávali informácie a lepšie im pracovala pamäť. Vďaka tomu všetkému mohli robiť lepšie spontánne rozhodnutia. Ak teda aj vy chcete chodiť s tým, že si upevnite zdravie vášho mozgu, denne urobte aspoň 4000 krokov.

Okrem cielených prechádzok si poľahky môžete zvýšiť počet prejdených krokov tým, že namiesto výťahu použijete schody, do roboty alebo školy pôjdete pešo (ak dochádzate autobusom, tak vystúpte o zastávku skôr), budete sa prechádzať po miestnosti pri telefonovaní, nenecháte sa obskakovať pri televízii a do kuchyne prejdete sami, ak na niekoho čakáte, prechádzajte sa po okolí, pred obchodom parkujte ďalej a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist