InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Deväť dôvodov, prečo by ste mali užívať BCAA

19. decembra 2018
Deväť dôvodov, prečo by ste mali užívať BCAA
BCAA je označenie pre rozvetvené aminokyseliny, ktoré sú esenciálnymi živinami potrebnými pre každého, kto to s posilňovaním a budovaním vyšportovaného tela myslí vážne.

Zvažujete ich kúpu? Potom vám prinášame deväť presvedčivých a vedecky overených dôvodov, prečo by ste nemali s ich objednávkou váhať. Kombinácia leucínu, izoleucínu a valínu v BCAA je pre vás prospešná, pretože:

1. Podporujú svalovú proteínovú syntézu - jedným z najlepších výhod BCAA je, že ich užívaním podporujete proteínovú syntézu, vďaka čomu sa vám svaly regenerujú rýchlejšie (a aj efektívnejšie rastú) a znižuje sa ich degradácia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Podporujú výkonnosť a znižujú únavu počas cvičenia - jednou z najpopulárnejších výhod tohto doplnku výživy je, že znižuje únavu počas cvičenia. Vedci zistili, že športovci pri užívaní BCAA pociťovali fyzickú i mentálnu únavu neskôr ako kontrolná skupina.

3. Zvyšujú hladinu testosterónu - starnúci muži sa musia vyrovnávať aj s poklesom testosterónu. Ten si však môžu užívaním BCAA potenciálne aj zvýšiť, čo sa hodí najmä pre cvičencov po tridsiatke či štyridsiatke.

4. Zlepšujú výkonnosť v teplom prostredí - rozvetvené aminokyseliny predchádzajú únave centrálneho systému, a tak športovci vedia podávať lepšie výkony aj v teplom prostredí.

5. Posilňujú imunitný systém - užívanie BCAA má pozitívny vplyv aj na vaše zdravie, pričom japonskí vedci zistili, že pomáha bojovať aj proti rakovine pečene či iných ochorení, ktoré sa týkajú pečene.

6. Obmedzujú prejavy starnutia - vedci veria, že rozvetvené aminokyseliny sú súčasťou preventívnej stratégie pri starnutí. Udržujú totiž dlhšie v lepšom stave fyzickú vitalitu.

7. Podporujú spaľovanie tukov - ľudia, ktorí znížia príjem kalórií za účelom spaľovania tukov, chudnú efektívnejšie, keď užívajú BCAA.

8. Chránia svalovinu pred rozkladom - keď chudnete, trpia tým nie len tukové zásoby, ale aj svalová hmota. BCAA v tomto smere slúži ako poistka. Vedci zistili, že chránia svaly pred ich rozkladom a taktiež urýchľujú hojenie rán.

9. Znižujú potréningovú svalovú bolesť - po intenzívnom tréningu nie je výnimočné, že pociťujete svalovú bolesť. Tú počas 48 hodín po tréningu dokážu znižovať práve rozvetvené aminokyseliny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist