Vo všeobecnosti by ste mali sladenie prírodnými i umelými sladidlami obmedzovať. V tomto článku sa však zameriame na to, ako vplývajú jednotlivé sladidlá na zdravie žalúdka a tráviaceho systému. Rozdelíme ich do troch skupín:
1. Najprijateľnejšie sladidlá
Väčšina ľudí ich môže prijímať vo väčších množstvách bez tráviacich ťažkostí. Je to preto, že sa ľahko strávia. To však neznamená, že sú nevyhnutne zdravé. Preto nech vás neprekvapí, že sa v zozname nachádza aj rafinovaný cukor.
Žiaden alebo minimálny vplyv na zdravie tráviaceho systému majú: glukóza, sacharóza (tu je skrytý aj spomínaný biely cukor), maltóza, stevia, extrakt z Luo-chan-kuo, aspartám, sacharín, acesulfám draselný.
2. O niečo rizikovejšie sladidlá pre niektorých ľudí
Táto kategória obsahuje sladidlá, ktorých záťaž na tráviaci systém závisí od osoby, ktorá ich konzumuje. Väčšina ľudí ich konzumuje bez problémov, ale významné percento trpí ťažkosťami ako je nadúvanie, hnačka, plynatosť.
V tomto zoznam figurujú fruktóza (vrátane kukuričného sirupu či medu), ovocný cukor erythritol, sukralóza (až 85 % sa žalúdkom neabsorbuje), laktóza, ktorú nájdeme v mliečnych výrobkoch a ktorej intolerancia je veľmi známa.
3. Najmenej prijateľné sladidlá
Ide o sladidlá s nízkym obsahom kalórií, ktoré môžu byť získane prirodzene i synteticky v laboratóriu. Žalúdok ich trávi ťažko, a preto pri nich dochádza k plynatosti a niekedy k náhlej hnačke. Dokonca sa preto pridávajú aj do preháňadiel. Často sú súčasťou žuvačiek „bez cukru“, jogurtov „bez cukru“, nízkosacharidových energetických tyčiniek, vitamínov, liekov a doplnkov výživy.
Ak sa chcete vyhnúť ich nepriaznivým vplyvom na tráviaci systém, potom obmedzte príjem týchto piatich sladidiel: sorbitol (D-glucitol), maltitol, manitol, xylitol, laktitol.
zdroj: USN
Čítať ďalší článok:
Zhadzované série a veda, ktorá stojí za ich vplyvom na svalový rast