Jednoduchým pravidlom tejto stratégie je mať bielkoviny ako súčasť každého jedla počas dňa. Znie to jednoducho, ale mnoho ľudí sa tým neriadi. Nezáleží pritom, či jete trikrát alebo šesťkrát denne, v každom jedle by mali byť zahrnuté aj bielkoviny. Prečo? Existujú tri dôvody:
1. Užitočnosť bielkovín
Bielkoviny sú dôležitou makroživinou, pretože pomáhajú nie len budovať svaly a silu, ale asistujú aj pri chudnutí. Zároveň pri starnutí pomáhajú spomaľovať degradáciu svalových vlákien a vaše telo ich využíva na budovanie a opravu tkanív. Sú dôležité pre svaly, pokožku, krv, kosti i chrupavky.
2. Ich schopnosť nasýtenia
Pre váš cieľ je však možno podstatnejšie to, že bielkoviny majú väčšiu schopnosť zasýtenia. Krajec chleba vás ani zďaleka nenasýti tak, ako kus mäsa. Bielkoviny tým pádom spôsobujú, že prijmete vo svojej strave menej kalórií a ľahšie tak budete mať pod kontrolou svoju hmotnosť.
3. Termogenický efekt
Bielkoviny tiež zvyšujú termogenický efekt tela, pretože telo vynakladá viac energie na ich trávenie a spracovávanie. Omnoho viac, ako u sacharidov a tukov. Keď prijímate bielkoviny, až 30 % z ich kalórií môže telo vynaložiť na ich spracovanie. Sacharidy a tuky sa pohybujú na jednociferných číslach (sacharidy 5-6 %, tuky 2-3 %).
Ak teda chcete udržovať svoju postavu v skvelej forme, musíte si uvedomiť dôležitosť bielkovín vo vašej strave. Stratégia jedenia bielkovín v každom jedle je absolútnym základom toho, aby ste mali svoju hmotnosť pod kontrolou.
Čítať ďalší článok:
Prečo nie sú ťažké váhy vždy lepšie? Zdieľať na Facebooku