Ryža je obľúbeným pokrmom, ktorý sa ľahko pripravuje, ľahko skladuje, všestranne využíva a ktorý by mal mať svoje miesto aj v zdravej výžive. Jej nevýhodou je vysoký obsah sacharidov. Čo môžeme využiť ako alternatívy s nižším množstvom karbohydrátov?
1. Shirataki ryža - už sme písali o zázračných cestovinách Shirataki. Z koreňa konjacu sa však vyrába aj ryža, ktorá sacharidy skoro ani neobsahuje. Na 100 gramov má len okolo 5 kalórií. Jej nevýhodou je cena.
2. Karfiolová ryža - ide o takmer dokonalého náhradníka klasickej ryže a dokonca sa na ňu aj podobá. Ľahko sa pripravuje a je chutná. Jedna šálka pritom obsahuje len štyri gramy sacharidov, teda o 33 gramov menej ako ryža.
3. Brokolicová ryža - je podobná ako karfiolová, len je zelenšia. Tiež obsahuje na šálku len štyri gramy sacharidov, ale aj hromadu ďalších zdraviu prospešných živín.
4. Kapustová ryža - ryža vytvorená z kapusty nemá rovnakú konzistenciu ako klasická ryža, ale ľahko sa na to zvyká. Jedna šálka obsahuje len 12 gramov sacharidov. Navyše, kapusta bojuje proti rakovine i ochoreniam srdca. Ak vám po nej nafúkne brucho, pridajte do nej viac byliniek, ako je tymian, kôprvová vňať či estragón.
5. Hríby - ak netrváte na tom, aby alternatíva vyzerala ako ryža, potom môžete považovať za eventualitu aj hríby. Jedna šálka nakrájaných hríbov obsahuje len dva gramy sacharidov. A tiež neobsahujú veľa kalórií.
Čítať ďalší článok:
Päť CrossFit tréningov, ktoré môžete robiť aj doma Zdieľať na Facebooku