InstagramFacebookYoutube
Výživa

Desať jedál, ktoré vás pomôžu prebudiť

05. februára 2019
Desať jedál, ktoré vás pomôžu prebudiť
Potrebujete si ráno po zobudení dodať energiu? Nemusíte hneď siahať po šálke kávy. Prinášame vám prehľad jedál, ktoré vám pozvoľna dodajú viac energie, udržia dlhšie v strehu a urobia aj niečo pre vaše zdravie.

1. Jablká - obsahujú antioxidant quercetin, ktorý pomáha chrániť mozgové bunky od poškodenia voľnými radikálmi. Pomáhajú vám aj k tomu, aby vám to v ranných hodinách lepšie myslelo.

2. Ovsená kaša - je jedným z najobľúbenejších ranných jedál u fitness nadšencov. Jej príprava je jednoduchá a telu dodá pomaly sa vstrebávajúce sacharidy, ktoré dodajú energiu pozvoľna a nespôsobia, že dôjde neskôr k jej prudkému poklesu. Navyše sa dá ovsená kaša urobiť na množstvo rôznych spôsobov. Pridané ovocie vám tiež dodá energiu.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Tmavá čokoláda - uistite sa, že ide o čokoládu, ktorá obsahuje 70 % kakaa (dá sa tolerovať aj 60 %). Práve kakao je totiž zodpovedné za boj proti stresu, zvýši vám tiež energiu a koncentráciu.

4. Vajcia - vajce varené na tvrdo, praženica či volské oko sú perfektnými jedlami vhodnými hneď po zobudení. Vajcia sú bohaté na bielkoviny a žĺtka obsahujú veľa vitamínu B12, ktorý je zodpovedný za podporovanie energie v tele. Prihoďte k nim nejakú zeleninu alebo huby a budete mať ešte výživnejšie raňajky.

5. Chia semienka - pomáhajú bojovať proti únave s omega-3 mastnými kyselinami a taktiež dokážu urýchliť trávenie, pretože absorbujú tekutiny, s ktorými sa pripravujú.

6. Grécky jogurt - obsahuje viac bielkovín ako bežný jogurt, vďaka čomu vám umožní lepšie zachovávať energiu pre zvyšok dňa. Hladinu energie pozdvihujú aj probiotiká.

7. Orechy - orechy obsahujú bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, ktoré vám ráno zvýšia hladinu energie. Ich výhodou je tiež to, že budete vďaka nim dlhšie sýti.

8. Mäta - mäta zvyšuje pozornosť a znižuje únavu. Namiesto rannej kávy tak skúste dať šancu mätovému čaju.

9. Špenát - obsahuje železo, ktoré na seba viaže kyslík a prenáša ho telom. Ak ho máte nedostatok, môžete sa cítiť unavene viac ako zvyčajne.

10. Voda - to najjednoduchšie na koniec. Vypitie pohára čistej vody vás dokáže efektívne prebudiť a bojuje proti únave spôsobenej dehydratáciou, ku ktorej môže počas hodín spánku dôjsť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist