InstagramFacebookYoutube
Suplementy

5 doplnkov výživy, ktoré zlepšujú kondíciu

08. mája 2019
5 doplnkov výživy, ktoré zlepšujú kondíciu
Nevyhnutne nepotrebujeme doplnky výživy, aby sme chudli, naberali svaly či zlepšovali svoju výkonnosť. V tom nám pomôže aj kvalitná strava. Niektoré suplementy však skutočne preukazujú účinnosť v zlepšovaní našej kondície. Ktoré to sú?

V tomto článku vám prinášame päť doplnkov výživy, ktorých pozitívny vplyv na zlepšovanie výkonnosti a kondície bol preukázaný nie len skúsenosťami cvičencov, ale aj vedeckými prácami.

1. Rybí olej
Mnohí ho podceňujú, ale tento doplnok výživy je zdrojom omega-3 mastných kyselín DHA a EPA, ktoré znižujú riziko srdcovocievnych problémov a podporujú vytrvalosť u športovcov. Ocenia ho najmä tí, ktorí sa venujú športom, v ktorých sa robia rozhodnutia vo veľmi rýchlych časových úsekoch.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vitamín D
Najviac ľudí na svete má z vitamínov nedostatok najmä vitamínu D. To ovplyvňuje nie len zdravie, ale aj športovú výkonnosť. Najlepšie sa tento vitamín získava z mliečnych výrobkov a slnka. Pohodlnejšie riešenie je doplnok výživy. Ten zlepšuje kondíciu a výkonnosť najmä u tých, ktorých jeho nedostatok trápi.

3. Kreatín
Kreatín je jeden z najčastejšie skúmaných doplnkov výživy a je populárny u tých, ktorí sa snažia zvyšovať svoju silu alebo naberať svalovú hmotu. V týchto smeroch bol aj najčastejšie preukázaný jeho účinok u vedcov. Niektoré štúdie preukázali aj jeho vplyv na výkonnosť pri aktivitách, ako sú plávanie či behanie, hoci túto skutočnosť pár vedcov aj nepreukázalo. Napriek tomu však veľká väčšina prišla na to, že kreatín funguje.

4. Aminokyseliny BCAA
Rozvetvené aminokyseliny obsahujú leucín, isoleucín a valín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v proteínovej syntéze a prijme glukózy. Z toho vyplýva, že sa podieľajú na budovaní svalov a regenerácii z tréningov. Vedci zistili, že má pozitívny vplyv aj na výkonnosť vo vytrvalostných športoch.

5. Kofeín
Kofeín je jednou z najpopulárnejších ingrediencií vo viaczložkových spaľovačoch tuku. A vedci potvrdili, že má skutočne pozitívny vplyv na spaľovanie tukov, ale aj na zlepšovanie výkonnosti v tréningu. Je efektívnym stimulantom. Najlepšie na tom je, že ho môžete získať aj z kávy, ktorá má v sebe aj dodatočné antioxidanty.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist