InstagramFacebookYoutube
Tréning

Strečing medzi sériami: Podporí rast svalov?

07. októbra 2019
Strečing medzi sériami: Podporí rast svalov?
Ak hľadáte pokročilé tréningové techniky, aby ste si maximalizovali svalový rast, potom vás možno zaujme praktika, ktorú aplikuje aj niekoľko kulturistov. V tomto článku sa zameriame na strečing medzi sériami.

O tejto technike sa toho už veľa našpekulovalo. Zástancovia tvrdia, že má pozitívny vplyv na svalový rast, ďalšia skupina ľudí ho spochybňuje a najčastejšie tvrdia, že táto technika len oslabuje svaly.

V roku 2019 bola publikovaná štúdia, ktorá možno ponúka odpoveď z vedeckého pohľadu. Čo teda Evangelista a kolektív zistili?

Článok pokračuje pod reklamou


Vo svojej štúdii si rozdelili mužov do dvoch skupín – jedna robila strečing medzi sériami, druhá bola kontrolná a nerobila ho. Obe cvičili dvakrát týždenne celé telo. Robili štyri série po 8 až 12 opakovaní týchto cvikov: benčpres, veslovanie na spodnej kladke, tricepsové kľuky na bralách (verzia na stroji), bicepsové zdvihy, predkopávania, zakopávania.

Prestávky medzi sériami trvali 90 sekúnd. Skupina, ktorá robila medzi sériami strečing, si naťahovala svaly 30 sekúnd po docvičení. Vždy naťahovala sval, ktorý docvičený cvik primárne zaťažoval.

Subjekty sa venovali monitorovanému programu osem týždňov. Po nich sa zistilo, že prírastok sily bol podobný u oboch skupín. Strečing medzi sériami však pomohol k väčšiemu svalovému rastu. Nešlo však o pokroky, ktoré boli štatisticky významné.

Ak chcete dať tejto techniku šancu, môžete. Je tu však jedno ale, ak vám záleží na vaše výkonnosti. Ako sme už písali, niektorí ľudia túto techniku obviňujú, že znižuje svalovú výkonnosť. A aj toto už bolo vedecky preukázané.

Ak teda platí to, že sa tým svaly oslabujú, tak skupina, ktorá tento strečing robila, jednoducho cvičila tvrdšie ako tá kontrolná, čo môže stať za spomínaným pozitívnym diferenciálom pri svalovom raste. Plus, cvičenci v štúdii boli predtým netrénovaní.

Inými slovami, ak ste skúsenejším cvičencom a snažíte sa dosahovať maximálne pokroky, takýto strečing medzi sériami by vám mohol napredovanie skôr obmedziť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist