InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Prečo sú zhyby také ťažké? Ako sa ich naučíte robiť správne?

Autorka: Lucka  /   12. októbra 2019
Prečo sú zhyby také ťažké? Ako sa ich naučíte robiť správne?
Zhyby sú skvelým cvikom pre rozvoj chrbta a sily celej hornej časti vášho chrbta. Sú však ťažké. A to veľmi. A nie len pre ženy, ale aj pre mužov. Nie každý ich dokáže robiť v sériách. Prečo je tomu tak a ako urobiť jeden korektný zhyb?

Pre väčšinu ľudí sú zhyby mimoriadne náročné napriek tomu, že ide o pomerne jednoducho vyzerajúci pohyb. Zavesíte sa na hrazdu a vytiahnete sa hore. A práve tu je ten háčik. Hore totiž ťaháte skoro celú svoju váhu. Do ich vykonávania sa zapája nespočetné množstvo svalov, a tak sú náročné aj z energetického hľadiska.

Ak urobíte jedno opakovanie, môžete si gratulovať. Vo všeobecnej spoločnosti patríte medzi menší počet ľudí, ktorí to zvládnu. Robiť však viac zhybov naraz si vyžaduje mimoriadnu silu. A práve preto ide o tak náročný cvik, ktorému sa vyhýba aj veľké množstvo cvičencov.

Článok pokračuje pod reklamou


Väčšina žien sa tiež zameria skôr na sťahovanie hornej kladky k hrudníku. Je to dobrá alternatíva, ak sa snažme rozvinúť chrbtové svalstvo, ale nič nebude budovať taký silný chrbát a celkovú silu hornej časti tela ako práve zhyby.

Možno vás odradí od ich cvičenia fakt, že neurobíte viac ako jedno opakovanie. Možno nedokážete urobiť ani jedno. Najväčšiu chybu, ktorú však môžete urobiť, je, že sa vzdáte.

Áno, zhyby sú veľmi ťažké, ale uvedomte si, že keď sa ich naučíte robiť a budete ich robiť v sériách, budete robiť niečo, čo väčšina ľudí nedokáže. A keď sa to naučíte, už vám také ťažké pripadať nebudú a ich cvičenie si budete skutočne užívať. A aj rešpekt, ktorý vám prinesú. A samozrejme aj výsledky.

Ktokoľvek sa môže naučiť robiť zhyby. Stačí sa naučiť správnu techniku a po malých krokoch sa disciplinovane a trpezlivo zlepšovať. Nebudete robiť 10 opakovaní z jedného dňa na druhý, do týždňa ani do mesiaca. Ak by vám to malo trvať aj rok, bude to stáť za to.

Ako urobiť jeden korektný zhyb?

Asi neprekvapí, že v prvom rade musíte uchopiť oboma rukami hrazdu. Správne je to trochu širšie ako je šírka ramien. Ruky smerujú dopredu od tela, palce obopínajú tyč zospodu. Následne sa na hrazdu zavesíme, stiahneme brucho k chrbtici, jemne posunieme ramená dozadu, stlačíme hrazdu, pričom dôraz kladieme na malíček, čo vám pomôže až prekvapivo uľahčiť ťah.

No a potom začíname so samotným ťahom. Predstavujeme si pritom, že priťahujeme lakte k bedrám. Správny zhyb končí, keď je hrudník na úrovni tyče. Tolerovať sa dá aj brada nad tyčou. Potom sa pomaly, kontrolovane spustíme dole až kým nebudeme mať vystreté ruky.

Čo je základom pre napredovanie?

V prvom rade trpezlivý tréning a budovanie sily. Okrem samotných zhybov musíte robiť aj iné silové cviky na chrbát, ako sú príťahy veľkej činky v predklone, a na bicepsy, ako sú kladivové zdvihy. Samozrejme, s ťažkou záťažou. Tiež je dobré pracovať na sile úchopu – stačí držať v ruke ťažkú tašku alebo jednoručku, prípadne sa neskôr rovno zavesiť na hrazdu a visieť čo najdlhšie.

Mnohí ťažia z toho, že sa zhyby snažia robiť denne. Okrem samotného tréningu ich robia napríklad v rámcu svojej rannej rutiny alebo vždy, keď prejdú okolo hrazdy. Keď už sa naučíte robiť jeden a budete chcieť robiť viac, pomôcť vám môžu aj gumové pásy, ktoré znížia vašu váhu a hore sa vytiahnete ľahšie. Ďalším trikom je zavesiť sa s pomocou do hornej pozície a bez pomoci sa spúšťať veľmi pomaly dole.

Kľúčové je venovať im pozornosť pravidelne a neustále sa snažiť pracovať na väčšom počte opakovaní. Ak ich zvládame robiť 5, nebudeme ich robiť dokola 5. Budeme sa snažiť urobiť 6. Najskôr urobíme 5 a štvrť opakovania, potom 5 a pol a nakoniec sa nám podarí s odretými ušami urobiť 6. Na tých chvíľu popracujeme, aby boli technicky správne a robili sa nám ľahko. Potom si dáme ďalší cieľ – 7. Nebojte sa toho. Aj ženy môžu budiť rešpekt sériami zhybov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist