Chudorkvnosť sa môže prejavovať únavou, slabosťou, nepravidelným tepom srdca, bolesťou na hrudi, závratmi, krátkym dychom, bledou pokožkou, studenými končatinami či bolesťami hlavy.
Existuje chronická anémia, ktorú nespôsobuje nedostatok určitých živín v potrave, a tak by ste sa mali pred nastolení zmien v strave poradiť najprv s doktorom. Inak však môžete proti chudokrvnosti bojovať prijímaním väčšieho množstva železa, vitamínu B12 a kyseliny listovej.
Podľa týchto živín si aj rozdelíme jedlá, ktoré sú na ich obsah bohaté. Pôjde len o jedlá, ktoré sú vhodné pre veganov, takže mäso tu nenájdete.
Jedlá bohaté na železo: rôzne druhy fazule, vybrané druhy sušeného ovocia (broskyňa, marhuľa, slivky), tmavá listová zelenina (kapusta, kel), trstinová melasa, quinoa. Možno by vás lákal aj špenát, ale tomu sa vyhnite, pretože obsahuje aj látky, ktoré blokujú absorpciu železa. Tú zležíte príjmom vitamínu C.
Jedlá bohaté na vitamín B12: fermentované jedlá (kyslá kapusta, kimči, tempeh, kombuča), lahôdkové droždie, jedlá obohatené o vitamín B12 (vegánske mlieko, cereálie, vegánske alternatívy mäsa). Keďže je výber relatívne malý, odporúča sa tento vitamín získavať aj vo forme doplnku výživy.
Jedlá bohaté na kyselinu listovú: rôzne druhy fazule, špargľa, brokolica, ružičková kapusta, cvikla, citrusové ovocie, orechy a semená, pšeničný klíček, papája, avokádo, banán.
Čítať ďalší článok:
Využite kladku na to, aby ste si zväčšili bicepsy