InstagramFacebookYoutube
Tréning

Návod pre tých, ktorí chcú behávať aj v zime

25. novembra 2019
Návod pre tých, ktorí chcú behávať aj v zime
Máte radi behanie a nechcete sa ho vzdať ani v zime? Prinášame vám jednoduchý návod, ktorý obsahuje niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s behávaním aj v chladnom počasí.

Kto by nemal radosť z behu v pekný letný, slnečný deň. V zime je však chladnejšie, pochmúrnejšie, dni sú kratšie. Ak vám aj napriek tomu nechýba motivácia k behu, potom si zoberte k srdcu tieto rady:

1. Upravte svoje očakávania – v prvom rade sa musíte mentálne nastaviť na to, že v zime nebudete zažívať také dobré behy ako v lete. Nebudete takí rýchli a dlhšie vám bude trvať, kým sa zahrejete. Na druhú stranu, v chladnejšom počasí sa mnohým beháva ľahšie, ako keď je v lete príliš veľké teplo.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Myslíte na vhodný koniec – keď prestanete behať, teplota vášho tela začne v chladnom prostredí rapídne klesať a v kombinácii s potom to nie je nič príjemné a môžete aj ochorieť. Preto si koniec behu naplánujte tak, aby bol blízko vášho domova, ak nie rovno pred jeho dverami. Potom si dajte teplú sprchu, oblečte sa a vypite si niečo teplé, napríklad čaj.

3. Dôkladne sa zahrejte – ešte v teple domova sa venujte zahrievaniu. Robte to poctivejšie ako v lete. Venujte sa dynamickému strečingu, urobte si pár opakovaní ľahkých cvikov, ako sú drepy či výpady. Nevadí, aj keby ste sa už začínali aj potiť. Keď hneď vybehnete von na beh, budete dostatočne zahriatí na to, aby ste neprechladli. V tomto smere je dôležitejšie to, ako beh ukončíte (viď. bod 2).

4. Poriadne sa oblečte – pri obliekaní zohľadnite nie len vonkajšiu teplotu, ale aj skutočnosť, že sa pri behu telo zahrieva. S oblečením musíte experimentovať a vždy si po behu zapísať, čo by ste nabudúce zmenili. Časom prídete na to, ako sa obliecť tak, aby vám to vyhovovalo. Tipom je obliekať si viac vrstiev tenšieho oblečenia, pričom tie vonkajšie by sa mali dať zipsom odopnúť, aby ste si mohli regulovať teplotu počas behu. Nezabudnite na čiapku, rukavice a uprednostňujte syntetické vlákna, ktoré lepšia odvádzajú preč pot.

5. Chráňte si končatiny a pokožku – dbajte na to, aby ste mali v teple aj chodidlá a ruky. Na ruky patria rukavice na nohy kvalitná obuv, ideálne nepremokavá, a termo ponožky, ktoré prekryjú aj členky. Nohy musia zostať suché. Treba chrániť aj pokožku na tvári, ktorú by ste si mali minimálne natrieť krémom. Ak pofukuje chladný vietor, je možné si ju prekryť aj šatkou alebo kuklou.

6. Dajte pozor na klzký povrch – v zime je možné naraziť na zľadovatený povrch, prípadne len na vlhký, ktorý je klzký. Buďte na to pripravení a dávajte si pri behu väčší pozor. Na klzkom povrchu chcete robiť menšie, rýchlejšie kroky, ktoré zvýšia vašu stabilitu a znížia pravdepodobnosť pádu. Samozrejmosťou je, že na takomto povrchu spomalíte. Ak je nasnežené, dajte pozor, že pod snehom nie je ľad.

7. Zabudnite na beh – niekedy je najlepšie, ak sa myšlienky na behanie vzdáte. Ak je vonku príliš veľká zima, nemusíte to preháňať. Ak sa aj tak chcete hýbať, existuje mnoho cvičení, ktoré môžete robiť aj doma.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist