InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Narcizmus by vás mohol chrániť pred stresom a depresiou

29. novembra 2019
Narcizmus by vás mohol chrániť pred stresom a depresiou
Sebaláska, ktorou sa prejavuje narcizmus, by nemusela byť až takým negatívnym patologickým stavom, za aký ho psychológovia a mnohí bežní ľudia často považujú. Nadmerný záujem o vlastnú osobu by mohol byť v niečom aj prospešný.

Nedávna séria štúdií zo Severného Írska prišla so zaujímavým zistením, že narcizmus v určitej miere by mohol byť pre človeka dobrý. V akom zmysle? Jednoducho, človek s veľkým narcizmom sa môže ľahšie stať mentálne odolnejším jedincom.

Profesor psychológie Kostas Papageorgiou z Queens University v Belfaste tvrdí, že takýto ľudia sú mentálne tvrdší, pretože prekonávajú výzvy v snahe získať prístup k zdrojom, o ktorých sú presvedčení, že si ich zaslúžia.

Článok pokračuje pod reklamou


„Naša práca naznačuje, že minimálne nejaký aspekt narcizmu môže pomôcť individualitám preukázať odolnosť voči určitým typom psychopatológie, konkrétne symptómom depresie a vnímanému stresu,“ povedal Papageorgiou pre televíziu CNN.

Klinická psychologička Ramani Durvasula však varuje, že toto zistenie treba brať s opatrnosťou.

„Možno je veľký narcizmus dobrý v chránení ľudí, ktorí ho majú, pretože im slúži ako obranný štít pred stresom a negatívnymi náladami, ale treba pamätať na to, že skutočnou daňou narcizmu je spôsobom, akým sa títo jedinca správajú k druhým,“ poznamenala.

Skutočným ochorením narcizmu trpí asi 1 % populácie a je charakterizovaný neprestajnou túžbou stať sa stredobodom pozornosti. Často sa títo jedinci cítia nadradene a prehnane nafukujú svoju dôležitosť. Ak sa im však nevychádza v ústrety, môžu byť z toho vystresovaní a strácajú kontrolu nad svojimi emóciami a správaním. Tiež im chýba empatia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist