InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Najlepšie vitamíny a minerály pre kvalitný spánok

08. apríla 2020
Najlepšie vitamíny a minerály pre kvalitný spánok
Máte problémy so zaspávaním alebo sa v noci prebúdzate zo spánku? Cítite sa ráno po zobudení grogy? Nie ste na tej lodi samí. Problémy so spánkom má veľa ľudí a dokonca ohrozujú aj dĺžku vášho života. Ako si spánok skvalitniť cez doplnky výživy?

Niekoľko tipov sme už na našej stránke priniesli (kliknite SEM pre články o spánku), no teraz prinášame prehľad Jill Schildhouse, ktorá sa zamerala najmä na vitamíny a minerály podporujúce kvalitný spánok. Ak si jeho kvalitu chcete zlepšiť, uistite sa, že prijímate dostatok týchto látok:

1. Vitamín C – je dôležitý nie len pre imunitný systém, ale aj pre váš spánok. Vedci zistili, že ľudia s nedostatkom vitamínu C majú viac problémov so spánkom a boli náchylnejší k prebúdzaniu sa počas noci.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Železo – pomáha prenášať kyslík po tele a jeho nedostatok môže viesť k únave. Taktiež k syndrómu „nepokojnej nohy“, ktorý spôsobuje trhavé pohyby nohy počas spánku a ktorý môže viesť až k prebúdzaniu.

3. Horčík – tento minerál asistuje telu pri produkciu spánkového hormónu melatonínu. Taktiež znižuje svalové napätie, čím predchádza nepokojnému spánku. Pomáha produkovať aminokyselinu GABA, ktorý uvoľňuje nervový systém.

4. Vitamín B12 – udržuje nervové a krvné bunky zdravé, pomáha telu tvoriť energiu. Jeho nízka hladina, ktorej sú vystavený najmä vegetariáni, vegani a starší ľudia, spôsobuje únavu i prerušovanie spánku.

5. Tryptofán – táto aminokyselina je potrebná pre podporu serotonínu niacínom. Serotonín je neurotransmiter, ktorý pomáha podporovať zdravý spánkový rytmus. Keďže si telo tryptofán nevie vyrobiť, musíte ho prijať z potravy (vajcia, sladké zemiaky, chia semená) alebo doplnku výživy.

6. Melatonín – mozog v noci produkuje melatonín, ktorý pomáha regulovať cirkadiánny rytmus tela. Výskumy ukázali, že suplementácia melatonínom uľahčuje zaspávania a zvyšuje kvalitu nočného spánku. Začať by ste mali na dávkach 1 mg asi 30 minút pred odchodom do postele.

7. Vitamín D – nízka hladina vitamínu D môže stať za problémovým spánkom. Najlepšie je prijať ho zo slnečných lúčov a teda chodiť každý deň von aspoň na pol hodinu. Zo stravy sa získava ťažko, pohodlným riešením sú doplnky výživy.

8. Vápnik – nedostatok vápnika v tele je spojený s narúšaním spánkové cyklu v REM fáze. Ľudia vo veku 19 až 50 rokov by mali prijať aspoň 1000 mg vápnika denne, starší až 1200 mg.

9. Omega 3 mastné kyseliny – tieto zdravé tuky podporujú zdravie mozgu i srdca, no výskumy ich spojili aj s kvalitnejším spánkom.

zdroj: TheHealthy


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist