InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako zaradiť prvky CrossFitu do vášho tréningu?

14. mája 2020
Ako zaradiť prvky CrossFitu do vášho tréningu?
CrossFit je veľmi populárny a ak ste ho sami nevyskúšali, tak je dosť možné, že poznáte niekoho, kto ho už cvičil. Je populárny a prináša výsledky, a tak je pochopiteľné, ak ho chcete vyskúšať aj vy. Ak sa však bojíte vstúpiť do CrossFit posilňovne, môžete si svoj bežný tréning obohatiť o jeho prvky a získať podobné výsledky.

Pomôžu vám k tomu stratégie, ktoré pre bodybuilding.com priniesla Cassie Smithová, ktorá sa v roku 2015 zúčastnila CrossFit Games a ktorá momentálne pracuje ako osobná trénerka:

1. Obmieňajte svoj tréning
Jedným zo základných princípov CrossFitu je neustále obmieňanie tréningov, ktoré telu dodáva neustále odlišné stimuly. Práva adaptácia tela na záťaž je niečo, čomu sa tento štýl cvičenia snaží vyhnúť. Preto sa nevyužívajú stále rovnaké cviky, rovnaké počty sérií a opakovaní. Pri budovaní svalov alebo sily to nemusí byť ideálne, ak to budete robiť vo veľkej miere. Môžete však vo svojich tréningoch obmieňať konkrétny cvik jeho inými alternatívami, pridať jednu sériu, následne ju ubrať, pohrať sa s opakovaniami a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nešpecializujte sa na niečo
Zvýšte si pracovnú kapacitu viacerými doménami. Inými slovami – zlepšujte sa vo všetkých oblastiach. Samozrejme, táto filozofia nebude pre vás, ak chcete budovať svaly a súťažiť na pódiách. Ak si však chcete vypracovať vyšportované, zdravšie a odolnejšie telo, tak vám to pomôže a dodá to vášmu tréningu aj ďalšiu dávku rozmanitosti.

3. Robte viac viackĺbových cvikov
Vaše telo pracuje ako jeden systém, a preto by ste mali jednokĺbové izolované cviky mali nahradiť viackĺbovými cvikmi, ktoré zaťažujú naraz viac svalov. Využívajte drepy, mŕtve ťahy, kľuky, tlaky, príťahy. Nemusíte sa koncentrovať na bicepsy bicepsovými zdvihmi. Precvičíte ich aj zhybmi a príťahmi. To isté platí aj o tricepsoch či ramenách...

4. Využívajte viac náčinia, ale nie stroje
Pri CrossFite sa vykonáva veľa cvikov s veľkým množstvom náčinia. Voľné váhy však vyhrávajú nad strojmi. Častejšie sa využívajú veľké činky, jednoručné činky, kettlebell, kruhy, medicinbal, váha vlastného tela, lodné laná, pieskové vrecia a podobne. Voľné váhy sú náročnejšie na stabilitu a zapájajú do cvičenia viac svalov, ako stroje.

5. Zvýšte svoju intenzitu
Jedným z hlavných poznávacích znamení CrossFitu je jeho veľké intenzita. A aj tú si môžete preniesť do svojho tréningu. Snažte sa svoj čas využívať efektívne – cvičte kratšie, ale intenzívnejšie. Zvýšte váhy, spájajte cviky do supersérií, skracujte prestávky...

6. Naučte sa nové zručnosti
Jednou z myšlienok CrossFitu je pravidelne sa učiť nové disciplíny. To tiež môžete implementovať do svojho bežného tréningu bez ohľadu na to, aký cieľ sledujete. Cvičenie tak zrazu nebude len o tom, aby ste boli krajší či silnejší, ale aby ste boli aj odolnejší a všestranní v životných situáciách. A to nemusí byť spojené výhradne s cvičením. Môže to byť aj snaha venovať sa iným športom, keď vyjdete von z posilňovne – plávaniu, tenisu, cyklistike, golfu, basketbalu...


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist