InstagramFacebookYoutube
Tréning

6 zmien pri vykonávaní cvikov, ktoré pomôžu k lepším výsledkom

05. októbra 2020
6 zmien pri vykonávaní cvikov, ktoré pomôžu k lepším výsledkom
Cviky majú daný spôsob svojho vykonávania a ak chcete dosahovať výsledky a znížiť riziko poranení, mali by ste pri cvičení rešpektovať ich techniku. Niekedy vám však vedia pomôcť k lepším výsledkom aj drobné zmeny pri ich cvičení.

V tomto článku sa pozrieme na drobné úpravy, ktoré zlepšia účinky šiestich známych cvikov na budovanie svalovej hmoty:

1. Sťahujte hornú kladku s podhmatom
Mnoho ľudí priťahuje hornú kladku k hrudníku širokým úchopom a nadhmatom. Tento úchop však stimuluje len hornú časť latissimov. Keď je úchop na šírku ramien, využije sa podhmat a lakte držíte pri tele, aktivujete aj nižšiu časť latissimov a lepšie precítite kontrakciu. Najlepšie je striedať tento úchop s tým štandardným širokým.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pri tlakoch na lavičke využite širší úchop
Štandardný úchop – jemne širší ako je šírka ramien – je dobrý pre budovanie hmoty a sily hornej časti tela, ale ak chcete benčpresom zacieliť prsné svaly čo najviac, mali by ste zvoliť úchop širší aspoň o dve šírky ruky, aby ste obmedzili vplyv tricepsov.

3. Pri bicepsových zdvihoch vytáčajte zápästia
Je to ľahké a mimoriadne efektívne a veľa ľudí to robí inštinktívne. Ak však pri bicepsových zdvihoch náhodou zápästia nevytáčate, tak začnite. V dolnej polohe smerujú dlane k bokom, v hornej k telu. Toto vytočenie vám umožní dosiahnuť lepšiu kontrakciu, zvýši rozsah pohybu a aktivuje viac svalových vlákien.

4. Tricepsové stláčania na kladke robte podhmatom
Ak stláčate hornú kladku nadhmatom, nezasiahnete dobre prostrednú hlavu tricepsu. A práve tá je najcennejšia, pretože tvorí najviac hmoty a zároveň najlepšie stabilizuje lakte. Viac ju precvičíte, ak budete tento cvik vykonávať s podhmatom.

5. Pri upažovaní si sadnite
Ide o jeden z najlepších izolovaných cvikov zameraných na ramená, ale prevažne sa vykonáva v stoji, pri ktorom sa znižuje jeho efektivita. Posaďte sa a strednú časť ramien zasiahnete precíznejšie a zabránite kmitavému pohybu, ktorý uľahčuje vykonávanie cviku, ale znižuje stimuláciu svalov. Tiež zabránite tomu, že činky v spodnej pozícii skončia pred telom.

6. Uplatnite pri drepoch filozofiu pestrosti
Zameriavať sa pri drepoch na počty opakovaní, váhu na činke a intenzitu je fajn, ale ak chcete pridať vašej dolnej časti tela viac svalov a sily, mali by ste pravidelne obmieňať spôsoby vykonávania drepov. Meňte pozíciu nôh, činky, cvičte jednou nohou naraz. Zistite, čo je pri drepoch vašou slabinou, a zamerajte sa na ňu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist