InstagramFacebookYoutube
Tréning

Cviky, ktoré vám stimulujú rastový hormón najvýraznejšie

26. novembra 2020
Cviky, ktoré vám stimulujú rastový hormón najvýraznejšie
Ak chcete zlepšiť svoje svalové objemy, potom si musíte uvedomiť význam rastového hormónu na rast svalov. Ak ho totiž nebudete mať dostatok, budovanie novej svaloviny sa pre vás stane pomalým trápením.

Rastový hormón ovplyvňuje regeneráciu po tréningu a podporuje rast všetkých buniek v tele. Je niekoľko spôsobov, ako si jeho hladinu zvýšiť. Za kľúčové možno považovať dostatok spánku, vhodné jedlá a nakoniec aj prístup k cvičeniu.

Na jeho vyplavovanie pozitívne vpláva posilňovanie s ťažšími váhami. Optimálne sa javí svoje tréningy postaviť okolo základných viackĺbových cvikov. Z nich najlepšie na rastový hormón vplývajú tieto:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Mŕtve ťahy
Techniku tohto cviku je dôležité osvojiť si čo najlepšie predtým, ako s ním prejdete na tréning s ťažkými váhami, pretože pri ňom existuje vyššie riziko zranenia. Ak sa však vykonáva správne, získane z neho veľa muziky. Vhodný je na posilnenie celého tela, no najmä nôh a chrbta. Keďže do cvičenia zapája toľko svalov, vplýva najvýraznejšie aj na stimuláciu rastového hormónu.

2. Drepy
Najväčšia svaly na tele sa nachádzajú v spodnej časti tela a lepšie ako mŕtve ťahy ich zaťažujú tradičné drepy. Jeden z najzákladnejších cvikov však spevní aj brucho a spodnú časť tela. Snažte sa ich vykonávať kontrolovane a pomalšie s váhou, ktorá vám umožní 8-10 opakovaní. Ak nemôžete cvičiť s činkou, bežné drepy vám tiež pomôžu stimulovať rastový hormón, ak ich budete vykonávať formou vysoko intenzívneho intervalového tréningu.

3. Tlaky s veľkou činkou na lavičke
Dostávame sa k cvikom na hornú časť tela, ktoré sú tiež v tomto smere prínosné. Top voľbou je benčpres, ktorý je snáď najvyužívanejším cvikom na svete. Buduje vám tlakovú silu hornej časti tela, pričom najvýznamnejšie stimuluje hrudník, potom tricepsy a ramená.

4. Tlaky s veľkou činkou v stoji
Priamo na ramená sú zameraná tlaky nad hlavu s veľkou činkou, ktoré sú pre stimuláciu rastového hormónu o trochu efektívnejšie, ak sa vykonávať v stoji a nie v sede. Ideálne je využívať spočiatku ľahšiu váhu a pomalý, kontrolovaný pohyb.

5. Zhyby
Dostávame sa k jednému z najlepších cvikov vôbec, ktorý je však aj jednou z najväčších výziev pre množstvo kondičných cvičencov. Perfektné ním budujete silu i hmotu chrbta, aktivuje aj ramená a vynaložíte pri jeho cvičení veľa energie. Oplatí sa na ňom pracovať, hoci spočiatku neurobíte viac, ako jedno opakovanie.

6. Príťahy v predklone
Pre rozvoj chrbta a bicepsov sú druhou najlepšou možnosťou tradičné príťahy v predklone s využitím veľkej činky. Tento cvik je nevyhnutný, ak radi cvičíte tlaky na hrudník, aby ste si zachovali svalový balans. Stimuluje rast svalov, sily i väčšiu produkciu testosterénu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist