Reklama:
Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
Vyhľadávanie MENU
 
 

Mrkvová šťava v sebe skrýva úžasné prínosy. Spoznajte ich

11. 05. 2021
ikonka
Šťava z mrkvy sa môže pochváliť veľkou výživnosťou. Jej pravidelné pitie sa nepostará len o zlepšenie vášho imunitného systému, ale prinesie vám aj množstvo iných prínosov.

Mrkvová šťava obsahuje veľa provitamínu A. Jedna šálka, čo je asi 240 ml, obsahuje až 255 % jeho odporúčanej dennej dávky. Vitamínu C v nej nájdeme 23 %, vitamínu K 31 % a draslíka 15 % z odporúčaných denných dávok. Obsahuje aj 2 gramy vlákniny, 2 gramy bielkovín, 22 gramov sacharidov a 96 kalórií. Karoteinoidy v nej pôsobia ako antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

Dokopy tak získame „zbraň“, ktorá nám pomôže v týchto smeroch:

1. Podporuje imunitný systém – ako bohatý zdroj vitamínov A, B6 a C posilňuje váš imunitný systém a chránia ho pred voľnými radikálmi.

Článok pokračuje pod reklamou

2. Zlepšuje zdravie očí – pre vysoký obsah vitamínu A znižuje riziko slepoty a s vekom súvisiacich ochorení očí. Luteín a zeaxantín zároveň chránia oči pred poškodzujúcim žiarením.

3. Zlepšuje stav pokožky – vitamín C a betakarotén sú dva antioxidanty, ktoré majú schopnosť chrániť vašu pokožku pred poškodením. Vitamín C je nevyhnutný aj pre tvorbu kolagénu, ktorý kožu posilňuje.

4. Zlepšuje kontrolu krvného cukru – pitie malého množstva fermentovanej či fialovej mrkvovej šťavy znižuje hladinu krvného cukru a zlepšuje iné markery, ktoré s tým súvisia. Je dôležité však nepreháňať to s jej pitím, lebo to môže spôsobiť nárast hladiny cukru.

5. Môže ochraňovať vašu pečeň – pre vysoký obsah protizápalových karotenoidov môže chrániť vašu pečeň pred nealkolovovou tukovou chorobou, ktorá je považovaná za najčastejšiu chronickú chorobu pečene v súčasnosti.

6. Mohla by vám podporiť zdravie srdca – draslík a antioxidanty sa starajú o to, že by mrkvová šťava mohla znižovať krvný tlak a znižovať rizikové faktory rôznych srdcovocievnych ochorení.

7.Mohla by mať protirakovinové účinky – v laboratórnych štúdiách sa ukázalo, že látky obsiahnuté v mrkvovej šťave (polyacetylény, betakarotén a luteín) môžu byť efektívny v boji proti bunkám leukémie. Zastavujú ich rast a stimulujú proces ich úmrtia. V tomto smere je potrebný ďalší výskum.

Na záver treba dodať, že pitie veľkého množstva mrkvovej šťavy môže spôsobiť zafarbenie pokožky do žlto-oranžova. Dočasné zníženie príjmu beta karoténu tento problém vyrieši. Taktiež obsahuje cukry, pre ktoré jej vysoké pitie môže zvýšiť dramaticky hladinu cukru. Pozor by si na to mali dať hlavne cukrovkári.

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2021 SlovakFitness.sk TOPlist