InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tri spôsoby, akými vám strava zníži riziko cukrovky

21. mája 2021
Tri spôsoby, akými vám strava zníži riziko cukrovky
Milióny ľudí na celom svete zažijú každoročne stretnutie s doktorom, ktorý im oznámi, že majú cukrovku druhého typu. Ak chcete, aby ste medzi nimi neboli, budete možno musieť urobiť zmeny vo svojej výžive.

Zdravá výživa zohráva dôležitú úlohu v prevencii tohto nepríjemného chronického ochorenia. Karen Aspová sa preto opýtala troch odborníkov na rady, ktoré vám pomôžu znížiť riziko rozvoja cukrovky. Čo vám poradia?

V každom jedle majte zeleninu a zdroj rastlinných bielkovín

Výživová poradkyňa Toby Smithsonová verí, že by ste mali získavať bielkoviny z rastlinných jedál z nízkym obsahom sacharidov, ako sú orechy či sója. Dobrým zdrojom rastlinných bielkovín je aj fazuľa, ale tá obsahuje veľa sacharidov. Štúdie ukazujú, že ak máte na tanieri zeleninu a orechy, tak sa vám znižujú chronické zápaly a zlepšuje inzulínová senzitivita.

Článok pokračuje pod reklamou


Diéta založená na rastlinných zdrojoch tiež dokáže pomôcť s chudnutím, znížiť hladinu krvného cukru a krvný tlak, a bráni pred rozvojom srdcovocievnych ochorení, pretože prijímate viac vlákniny, vitamínov, minerálov, fytoživín a zdravých tukov, ako aj menej nasýtených tukov a cholesterolu.

Zapojte sa do programu, ktorý bude slúžiť ako prevencia

Vedkyňa Ann Albrightová predpokladá, že mnoho doktorov vám povie, aby ste jedli lepšie a viac sa hýbali, ale podľa nej je dôležité, aby ste to skutočne aj robili. A ako tieto rady zaviesť aj do praxe? Tým, že si nájdete skupinu ľudí, ktorá vás bude inšpirovať k tvorbe zdravých a udržateľných zvykov.

Výskumy ukazujú, že ak ste zapojení do spoločného rok trvajúceho programu, ktorý mení vašu výživu, cvičebné návyky a poskytuje vám podporu v ťažkých časoch, riziko cukrovky sa znižuje o 50 % a ak máte viac ako 60 rokov, tak dokonca až o 70 %. Znížite si tiež riziko infarktu a mŕtvice.

Zvýšte si príjem vitamínu D

Doktor Brian Jameson zase odporúča prijímať viac vitamínu D, ktorý si telo produkuje, keď je vaša pokožka vystavená slnečnému žiareniu. Keďže ľudia teraz nechodia tak často von a je veľmi ťažké tento vitamín získať zo stravy, odporúča doplnok výživy.

Viacero doplnkov výživy tvrdí, že predchádzajú cukrovke, ale len vitamín D má tieto účinky vedecky potvrdené. Jameson pripomína štúdiu, do ktorej bolo zahrnutých viac ako 2000 ľudí v stave blížiacej sa cukrovky, ktorých riziko sa pri vyššej hladine vitamínu D významne znížilo.

Či máte dostatok vitamínu D a koľko by ste ho potrebovali doplniť, to vám odhalia krvné testy.

zdroj: Woman’s Day


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist