InstagramFacebookYoutube
Tréning

Čo robiť, ak chcete chudnúť a nemáte veľa času na cvičenie?

10. júna 2021
Čo robiť, ak chcete chudnúť a nemáte veľa času na cvičenie?
Keď máte časovo náročné zamestnanie, venovať sa ešte aj tréningu môže byť veľkou výzvou. Dobrou správou však je, že nepotrebujete viac ako 20-30 minút na cvičenie, aby ste efektívne podporili proces chudnutia.

Tento problém nie je v súčasnej dobe až taký nezvyčajný. Veľa ľudí musí riešiť to, ako zapasovať do svojho dňa cvičenie, keď dlho pracujú a ešte sa musia venovať rodine a domácnosti. Vynechávať cvičenie by však nemalo byť odpoveďou a to nie len z hľadiska chudnutia, ale aj zdravia a nášho blaha.

Aby ste absolvovali kvalitný tréning, nebudete potrebovať hodinu času strávenú v posilňovni. Ak budete rozumní a pripravení trénovať intenzívne, môžete toho stihnúť veľa len za 20 minút.

Článok pokračuje pod reklamou


Dôležité je počas tohto cvičenia venovať priestor aj činkám, aby ste efektívne zvýšili aj váš bazálny metabolizmus, teda množstvo kalórií, ktoré bude vaše telo páliť, keď budete v nečinnosti. Páliť kalórie tak budete počas tréningu aj dlho po ňom.

Časovo efektívnym spôsobom cvičenia môže byť aj tabata, ale keď sa chceme zamerať aj na spomínané posilňovanie, lepšie je venovať čas kruhovému tréningu, pri ktorom vykonávame cviky po sebe bez prestávok.

Vyzerať to môže takto – potupne vykonáte po 20 opakovaní drepov, mŕtvych ťahov, skracovačiek, výpadov, kľukov.

To je výborný základ, ale aby bol efekt tréningu čo najväčší, pridáme ešte intervaly na stacionárnom bicykli – 3 minúty budete striedať 30 sekúnd vo vysokej intenzite s 30 sekundami pomalého ľahkého šliapania.

Až teraz bude koniec jedného okruhu. Po ňom sa vydýchate a toto všetko zopakujete ešte dvakrát.

Tento prístup vám pomôže vyrovnať sa s nedostatkom času. Je to však jedna vec, na ktorú si musíte dávať pozor. Ak máte za sebou zlý spánok, následne dlhé hodiny v práci a ešte k tomu prídete domov vystresovaný, nemuselo by byť najlepšie riešenie zaťažovať svoj systém ešte aj stresom z tréningu.

Pre taký prípad by ste mali byť pripravení zaradiť do každého možného okamihu svojho dňa fyzické aktivity, ktoré nepovažujeme za cvičenie, no podporujú termogenézu. Je to ľahšie, ako to znie – budete využívať viac chôdze, schody namiesto výťahu, viac budete variť, upratovať, chodiť za kolegom namiesto telefonovania, počas prestávok sa rozhýbete sériou drepov a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist