Reklama:
Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
Vyhľadávanie MENU
 
 

Ako si uvedomiť nedostatok zinku a ako ho najlepšie doplniť?

11. 06. 2021
ikonka
Zinok je esenciálny minerál, ktorý naše telo potrebuje pre dôležité procesy, ako je náš metabolizmus či imunitný systém. Celosvetovo ho pritom nemá dostatok asi tretina populácie. Ako spoznať, že chýba aj vám?

Normálna hladina zinku sa pohybuje medzi 0,66 až 1,10 ?g/mL a k nedostatku dochádza, keď jeho koncentrácia v krvi klesne pod uvedený rozsah. Symptómy nedostatku tohto minerálu pritom môžu byť rôzne u rôznych ľudí, pretože zohráva dôležitú úlohu u tak veľkého množstva telesných funkcií.

V prípadne mierneho nedostatku však najčastejšie ide o: vypadávanie vlasov, vyrážky, deformáciu nechtov, slabé hojenie rán, otupený čuch alebo chuť, afty, nízke libido u mužov.

Vážnejší nedostatok zinku sa prejavuje aj symptómami, ako sú: časté infekcie, spomalený rast u detí a mládeže, kognitívne poruchy, poškodenia pokožky a hypogonadizmus u mužov (telo neprodukuje dostatok testosterónu).

Článok pokračuje pod reklamou

Dospelý jedinec by mal denne prijímať asi 8 miligramov zinku, ak je ženou, a až 11 miligramov zinku, ak je mužom. U žien sa pritom odporúčaný denný príjem zvyšuje na 11-13 miligramov, ak sú tehotné alebo koja.

Väčšie riziko nedostatku zinku hrozí u ľudí trpiacich alkoholizmom, syndrómom dráždivého čreva, malabsorpčný syndróm alebo vzácna porucha acrodermatitis enteropathica, pri ktorej sa telo bráni správnej absorpcii zinku. Taktiež si naň musia dávať pozor vegetariáni a vegáni, ktorých strava je bohatá na zdroje kyseliny fytovej, ktorá redukuje absorpciu zinku. Tú môže obmedziť aj príliš veľa vlákniny v strave.

Ak máte dojem, že trpíte symptómami nedostatku zinku, mali by ste ísť za doktorom alebo konzultovať to s certifikovaným výživovým poradcom. Tak sa vaše podozrenie môže potvrdiť vyšetrením krvi, moču či vlasu.

Ak by ste mali nedostatok zinku, riešením budú úpravy v strave, prípadne doplnok výživy. Najlepším prírodným zdrojom tohto cenného minerálu sú ustrice, ktoré ho obsahujú od 17 do 90 mg na 100 gramov v závislosti od druhu. Ďalšie cenné zdroje sú hovädzina, jahňacina, pečeň, vaječný žĺtok či tekvicové semiačka.

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2021 SlovakFitness.sk TOPlist