InstagramFacebookYoutube
Výživa

Doprajte si čas na čaj a šálku lahodnej kávy

Autor: PR článok  /   09. júna 2021
Doprajte si čas na čaj a šálku lahodnej kávy
Dvadsiate prvé storočie ľudstvu prinieslo množstvo vymožeností, no o mnohé veci ho moderná doba aj obrala. Rýchle životné tempo súčasnosti často nedopraje človeku čas na posedenie s rodinou a priateľmi pri šálke voňavého čaju či lahodnej kávy.

Dnes sa stal z kávy prostriedok na rýchle občerstvenie – na rýchle načerpanie nových síl a povzbudenie. Nájsť si čas na šálku dobrej kávy a vychutnať si ju pri príjemnom posedení v kruhu najbližších sa však oplatí. Káva dokáže vytvoriť atmosféru plnú pohody, dopraje relax v rámci bežného dňa doma i v práci.

Kvalitná káva

Šálka dobrej kávy povzbudí všetky vnemy a zmysly. No s kávou je to podobne ako s vínom. Od jej pôvodu, spôsobu pestovania a spracovania závisí nielen jej aróma a chuť, ale aj celková kvalita. Vysokú akosť reprezentuje zrnková káva Arabica, ktorá predstavuje až okolo dvoch tretín celosvetovej produkcie kávy. Najkvalitnejšie zrná tejto odrody sa pestujú v nadmorských výškach od 1500 do 2000 metrov nad morom. Tieto kávové zrná sú hustejšie a tvrdšie, ich chuť je výraznejšia a preto sú na trhu aj viac cenené, než iné druhy. Kvalitu kávy je možné posudzovať podľa mnohých kritérií - podľa typu, vzhľadu a farby, cez chuť, kyslosť a vôňu, až po vek. Najdôležitejšie sú však vždy vlastné preferencie.

Čajové obrady

Čaj sa v mnohých krajinách sveta podáva váženým návštevám, ako najvyšší prejav úcty a pohostinnosti. Japonci povýšili pitie čaju na umenie. Čajová kultúra sa tu rozvinula do formy obradov - čajových rituálov. Ak aj vy patríte medzi milovníkov čaju, potom určite oceňujete, keď si k tomuto lahodnému nápoju na raňajky, desiatu či olovrant môžete zahryznúť aj do malej maškrty. V našich končinách k čaju tradične patrí čajové pečivo, rôzne druhy koláčov či obložené chlebíčky. Chlebík s ochuteným maslom – medové či orieškové maslá, si k čaju doprajú malí i veľkí gurmáni. Podľa štatistík Slováci dávajú prednosť čiernemu a zelenému čaju, ale aj čajom z rôznych bylinných zmesí. No ak je pre nejaký národ pitie čaju naozaj typické, tak sú to Angličania, ktorí vypijú vyše stopäťdesiat miliónov šálok čaju denne.

Životný štýl

Kto uznáva zdravý životný štýl, ten zrejme preferuje aj zelené potraviny. Medzi zelené potraviny patrí aj žerucha peruánska, nazývaná maca. Plodina obsahuje množstvo výživných látok - má blahodarné účinky na psychiku, aj na fyzickú kondíciu. Výživové doplnky z tejto vzácnej plodiny vo forme kapsúl či prášku majú priaznivé účinky na imunitný systém, prispievajú k hormonálnej rovnováhe, znižujú príznaky únavy, podporujú kontrolu nad stresom a dodávajú energiu. Žerucha peruánska obsahuje vitamíny, minerály, mastné kyseliny, aminokyseliny a steroly. V sušenej forme sa maca môže konzervovať aj niekoľko rokov, pričom svoje cenné vlastnosti nestráca.

foto: dreamstime.com

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist